Sara Pe Deal Mihai Eminescu

Extras din referat Cum descarc?

Comuniunea dintre sentimentul iubirii si al naturii este, de asemenea, puternic evidenta in Sara pe deal in esenta ei o idila, care comunica patosul vietii intime si care sintetizeaza, pe o anume latura, peisajul rustic autuhton, caracteristic primei perioade din creatia erotica a lui Eminescu. Este vorba de vremea iluziilor si a idealurilor de tinerete, cand poetul isi dorea, din toata fiinta lui, intalnirea cu iubirea desavarsita, cu plenitudinea clipei de iubire, traita in cadrul rustic obsesiv.
Aparuta in Convorbiri literare, la 1 iulie 1885, dupa ce poetul, fulgerat de Apollo, in 1883, ca si Holderlin, intrase intr-o stare de intunecare din care n-avea sa mai iasa, Sara pe deal a fost conceputa inca din perioada studiilor vieneze, desavarsita la Iasi, in 1875, si incorporata apoi in postuma Eco-ultima forma a poemului Ondina, care proiecteaza sensurile poeziei erotice din aceasta perioada-perioada a nepotoliti sete de iubire si a unei continue cautari a iubitei ideale, sub semnul unei melancolii usoare, delicate.
Dar, oricare va fi fost pe+atunci, in anii studiilor vieneze, muza ce-si disputa intaietatea in inima si admiratia poetului, prin accentul ei sufletesc, ca si prin peisajul rustic in care se incadreaza, Sara pe deal face parte din ciclul de poezii care au izvorat din amintirea chipului scump al iubitei sale ipotestene- o Ileana sau poate, o Marie- raspunsa de moarte in frageda varsta, pe care poetul o deplange in Mortua est! . Cu Sara pe deal viyiunea poetului atinge insa o culme din cele mai inalte din punct de vedere estetic. Ca intr-un adevarat panou decorativ, stilizat cu maiestrie, totul este aici de o rara transparenta si de o neobisnuita claritate- trasaturi care izvorasc nu numai din conturul plastic delicat- trasaturi care izvorasc nu numai din conturul plastic delicat al poemului, dar si din echilibrul interior al versului, din misterioasa lui armonie.
Poemul Sara pe deal, asemenea unui cantec de dragoste, comunica emotia puterinca a poetului, care asteapta cu infrigurare ceasul inserarii pentru a-si intalni iubita, pe deal, sub salcam. In asteptarea clipelor de fericire ce le va petrece in tovarasia iubitei, fiecare moment al amurgului, ce se lasa dinspre deal spre satul din vale, si fiecare amanunt al peisajului capata culori si proportii deosebite, care exprima, in esenta lor, triumful vietii, al bucuriei de a trai.
Mai intai, vadind aceeasi caracteristica si ampla sensibilitate a timpului si spatiului, care se contopesc adesea la Eminescu intr-un tot inefabil, poetul pleaca de la rasunetul buciumului, care suna cu jale, sara pe deal, sugerand un fel de sinteya a clipei cu vesnicia, pana intr-atat incat nu se mai poate sti daca glasul buciumului vine dintr-un trecut indepartat sau din intinderile ce-l impresoara in prezent pe poet, absorbindu-le linistea in melancolicele lui sonorizari.
Apoi, intr-un cadru mai vast al decorului rustic, - in care eternitatea, vechimea si clipa se determina si se ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Sara Pe Deal Mihai Eminescu - Varianta 2
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!