Romantismul - curent literar

Extras din referat Cum descarc?

Romantismul este un curent literar, dar si un mod de a fi, atat al individului, cat si al culturilor. S-a afirmat la sfarsitul secolului al XVIII-lea si s-a prelungit pana in a doua jumatate a secolului al XIX-lea. Caracterizat printr-o anumita vocatie a absolutului, creatorul romantic se defineste prin hipersensibilitate, printr-o anumita betie a sentimentelor, o stare de tensiune permanenta si iremediabila melancolie, o valorificare a fondului mitic prin intermediul simbolului si al metaforei. ( Vera Calin, Romantismul )
Romantismul eminescian se exprima intr-un moment in care in Europa se creeaza premisele afirmarii unui nou curent literar, simbolismul. Conservand initial orientari si atitudini pasoptiste specifice romantismului romanesc de inceput, romantismul eminescian se afirma plenar in originalitatea sa abia dupa 1870. Important este, in acest sens, poemul Epigonii, in care, desi poetul isi elogiaza inaintasii romantici, caracterizati prin sinceritate si credinta in idealuri, anunta, totodata, despartirea de acestia. Eminescu depaseste constiinta creatorilor pasoptisti, devenind, in poezia romaneasca a epocii, poetul modern, marcat de o criza a idealurilor, de o insinuare a sentimentului imposibilitatii mantuirii individuale. Instrainarea eului de sine, izvorata in Epigonii din opozitia gandire originara / gandire instrainata ( Ioana Em. Petrescu ), este mai degraba o trasatura a modernilor postromantici decat a romanticilor care au dominat prima parte a secolului XIX.


Fisiere in arhiva (1):

  • Romantismul - curent literar.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!