Romantismul

Extras din referat Cum descarc?

Prin mijloacele de expresie si preocupari, romanul e considerat ca o derivatie din epopeea antica; vastele poeme omerice,desi au stabilit o circulatie naiva intre om si divinitate, au dat precadere actiunii umane; insasi comedia dantesca e un roman al supraexistentii, inchipuita cu atat realism al iluziei, incat faptele par a se dezlantui aievea.Imbratisand toata realitate, strabatand cuceritor prin aleele subconstientului, sau desfatandu-se in jocul fanteziei - in centrul romanului modern vom gasi, cu predilectie, pe om.
Romantismul a cunoscut romanul ca o conferinta lirica sau ca tema declamatoare, in jurul sentimentelor nobile; e meritul realismului de a fi dat primele creatiuni epice: Balzac e primul mare fauritor de oameni, prin ""concurenta cu starea civila.Din antichitate, se aproprie mai mult de roman realismul Iliadei si idilicul uman din Daphnis si Chloe. Romanul se alimenteaza dim marele bazin al vietii; obiectiv prin materialul din care porneste, el reda succeciunea fizionomiei interioare a diferitelor epoci istorice; nu e insa o copie a realitatii: aceasta cade in sarcina istoriei politice si sociale. Romanul, cu metode diferite, muleaza-n pasta umana o infinitate de categorii psihice: Flaubert, Dostoievski, Tolstoi, Balzac, Proust, Gade - purced dintr-un vast teren comun, se diferentiaza insa prin unghiul de viziune personala aplicat realitatii. Tehnica fiecaruia e un aliat, un mijloc de expresie al viziunii personale.
Societatea burgheza, prin aspectul ei economic destul de omogen, pare o mare uniforma; de fapt, individualismul lumii moderne complica realitatea in atatea aspecte, incat romanul organizat pe grup, ca gen, devine o icoana multipla a realitatii variate; in cea mai obiectiva forma literera se realizeza nenumarate prisme temperamental diferentiate.
Albert Thibaudet, acest ingenios arhitect al criticei, a construit o serie de coridoare, urmarind itinerariul romanului modern, mai ales francez: cartea lui , "Le liseur de romans", nu e o dogmatitare a genului, ci numai o sistematizare pretioasa a lui. In varietatea speciilor, sunt insa caractere comune ale categoriei generale ce le insumeaza.
Constiinta literara contemporana se realizeaza eminent in roman; de la marea afirmare individualista a dramei ibseniane, teatrul a cedat pasul epicii, cu toata existenta unui Shaw, Pirandello - sau a exuberantilor expresionisti germani. Invazia romanului e o acaparare, dar nu si o epuizare impusa genului; pulverizarea in subdiviziuni sau in confuzia cu alte genuri s-a inregistrat, cu ingrijorare, de pazitorii credinciosi ai dogmelor critice. 
In masura in care acestuia anecdota ii apartine bogat, lirismul s-a refugiat in "poezia pura"; s-a concentrat in esente spirituale, contrastand violent cu tot ce l-ar face sa aiba contingente cu romanul.
Disocierea contemporana dintre proza si poezie a mers pana la diferentele de natura, nu numai la simple deosebiri formale; tehnica lirica s-a complicat, pentru a se elibera de tehnica epica.
Insasi literatura noastra e in consonanta cu aspectul comun contemporan; coplesitoarea cantitate de nuvele din perioada samanatorista, antebelica, s-a diminuat rapid; aproape fiecare prozator isi cugeta romanul sau, daca nu l-a realizat sau daca nu si-a concentrat chiar toata energia in acest domeniu.
In evolutie spre o suprematie aproape imdeplinita, romanul nostru a avut sa lupte in contra a doua mari impedimente: documentul pitoresc sau pur inregistrator, si lirismul, ce marca mai adeasea un tendentionism transformat in pledoarie sociala, cand nu era marturia directa a lipsei de creatie obiectiva.
De la Filimon, pictor colorat si indraznet al societatii fanariote, dar scriitor stangaci si incurcat in retelele stereotipice ale uni romantism in gustul obstesc al vremii, trecand prin lirismul d-lui Sadoveanu, furisat in trecut si evocator al naturii, ca si prin naturalismul sau faramitat in episodic fara analiza interiora, sau prin agresiunea tendentioasa a rudimentului de psihologie a lui Vlahuta si poposind langa seninul ochi de viata din opera lui Duliu Zamfirescu, romanul romanesc ramane inca o enigma. Slavici si Agarbiceanu, cu o intriga greoi condusa, o psihologie superficiala, naiva sau conventionala, inabusesc creatia libera in moralism optimist sau posomorat; prin peisagiul local si orizontul limitat al personagiilor, constituiesc flora regionalista a genului. 
Semnalul l-a dat d. Liviu Rebreanu, prin definitiva emancipare a romanului, de document si lirism; construind pe dimensiuni mari, d. Liviu Rebreanu aduce aspectul creatiei-bloc, de tehnica balzaciana (Ion) - sau isi strange fibrele de atentie in analiza crizei morale, a cazului de constiinta , metodic si bogat inlantuit, halucinant prin tenebrele lui interioare (Padurea Spanzuratilor).
Cu staruinti prea accentuate asupra mediului social, cu titlul de prea obedienta documentare, pe planul tranzitiei istorice, d. N. Davidescu ne-a dat monografia descompunerii, parditului conservator; d. Dem. Teodorescu cu verva realista, subiectiva, ne-a dat tabloul framantarilor din epoca neutralitatii.
Romanul d-lui I. Minulescu, "Rosu , galben si albastru", opera de verva satirica si de virtuozitate a formei, se abate de la creatie, prin derogarea realitatii in simplu decor grotesc; iar naturalismul exterior si excesiv din "Diplomatul, tabacarul si actrita" al d-lui C. Ardeleanu marturiseste un efort de largire a cercului de inspiratie epica.
Consolidarea genului corespunde cu ecloziunea lui; dupa realizarile liricei, se pare ca intram in contemporaneitatea larg creatoare prin brusca irupere a fluxului epic. In lumina creatiei si prin dexteritatea tehnica, cohorta eroica a romancierilor nostri poate statornici sperante ce raman a fi egalate daca nu depasite.


Fisiere in arhiva (1):

  • Romantismul.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!