Previzualizare referat:

Extras din referat:

Romantismul este o miscare artistica si filozofica aparuta in ultimele decenii ale secolului XVIII in Europa, care a durat mare parte din secolul XIX. A fost o miscare contra rationalismului care marcase perioada neoclasica, ce se va pierde la aparitia spiritului romantic. Initial, doar o atitundine, o stare de spirit, romantismul va lua mai tarziu forma unei miscari. Autorii romantici au scris din ce in ce mai mult despre propriile lor sentimente, subliniind drama umana, iubirea tragica, ideile utopice. Daca secolul XVIII a fost marcat de obiectivitate si ratiune, inceputul secolului XIX va fi marcat de subiectivitate, de emotie si de eul interior.

Anumiti autori neoclasici alimentasera deja un sentiment asa-zis romantic inainte de raspandirea sa efectiva, fiind numiti de aceea pre-romantici. Printre acestia se afla Francisco Goya si Bocage.

Romantismul apare initial in zona care va fi mai tarziu Germania (miscarea a avut si ea o importanta fundamentala in unificarea germana prin miscarea Sturm und Drang si in Anglia.

Romantismul s-a manifestat in forme diferite in diferitele arte si a marcat in special literatura si muzica (desi romantismul se manifesta in aceste arte mai tarziu decat in altele). Cand curentul a ajuns in scoli, au aparut critici impotriva idealizarii de catre acesta a realitatii. Datorita acestor critici a aparut miscarea care va da nastere Realismului.

Romantismul in Artele Frumoase

Conform lui Giulio Carlo Argan in opera sa Arta moderna, romantismul si neoclasicismul sunt pur si simplu doua fete ale aceleasi monede. Pe cand neoclasicimul cauta idealul sublim, sub o forma obiectiva, romantismul face acelasi lucru, prin subiectivizarea lumii exterioare. Cele doua miscari sunt legate, deci, prin idealizarea realitatii.

Primele manifestari romantice in pictura vor aparea cand Francisco Goya incepe sa picteze la pierderea memoriei. O pictura cu tematica neoclasica precum Saturn devorandu-si fiii, de exemplu, prezinta o serie de emotii pentru spectatorul pe care il face sa se simta nesigur si speriat. Goya creeaza un joc de lumini si umbre care accentueaza situatia dramatica reprezentata.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Romantismul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
733 cuvinte
Nr caractere:
3 862 caractere
Marime:
29.58KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
reprezentanti, curent literar
Predat:
la liceu
Sus!