Romania intre Orient si Occident

Extras din referat Cum descarc?

Intoarcerea in secolul 19
,,Secolul 19 este o alta planeta. Iti trebuie un anume spirit de aventura ca sa te intorci acolo, asumandu-ti riscul de a trai, zi de zi, exact ca oamenii vremii, de a te obisnui cu felul lor energic de a fi, cu regulile lor de conversatie, cu numeroasele lor obiecte de imbracaminte obligatoriu de purtat in acelasi timp pe unul si acelasi trup, cu caii si cu servitorii lor, cu inima lor moale si cu taria lor de caracter,cu oala lor de noapte si cu balurile lor, cu teribilele lor pistoale si cu neajutorarea ingrozitoare in fata bolii, cu miasmele, cu parfumurile si cu sarurile lor, cu puricii si plosnitele dezgustatoare din hanurile lor, cu privatele din curte, cu scrisorile lor enorme si cu felul atat de direct in care ti se adreseaza chiar tie, cititorule, in romanele lor.'' (Ioana Parvulescu-In intimitatea secolului 19)
Apartenenta Romaniei la Orient sau Occident poate fi discutata pe mai multe planuri:geografic, politic, istoric, religios si cultural.
Originea latinaRomanii incearca sa se intereseze de originea lor latina, mai tarziu, deoarece, pe cand Occidentul inflorea Renasterea, ei(romanii) se aflau integrati in cultura slavona a Rasaritului.
Reperele lor culturale erau grecesti si slavone, determinate de apartenenta lor la Biserica Ortodoxa. De fapt ortodoxismul si catolocismul impartisera Europa in doua, indiferent de limba si etnii. Romanii desi vorbeau o limba romanica, apartineau, prin ortodoxie, spatiului slav, ei chiar scriau si aveausa scrie pana in secolul al X in caractere chirilice.
In secolul al XVIII-lea romanii isi descopera latinitatea si astfel se produce o prima deschidere spre Occident. 
Orientarea latinista se face si prin intermediul "Scolii Ardelene", curent aparut pe un fond istoric in care Transilvania era anexata Imperiului Habsburgic si o parte din romani treceam la greco- catolicism (catolicism de rit oriental).
In secolul al XIX-lea, prin ideologia nationala, occidentalismul devine un simbol mai puternic decat bizantul. Formarea statelor romanesti tardiva, duce la un decolaj considerabil fata de occident.
Secolul al XVIII-lea a marcat apogeul integrarii in lumea balcanica (prin suzeranitatea turca). Greaca devine limba de cultura, precum fusese slavon (pe vremuri).
Prin caderea Constantinopolului, Rusia devine o continuare a acestuia si astfel influentata prin lupta pentru putere si tarile romane.
De la a 2-a jumatate a secolului al XIX-lea, romanii se orientara spre apus. Raporturile cu Occidentul au existat inca din Evul Mediu, legaturile cu Ungaria si Polonia, deschideau o fereastra spre lumea catolica si expresia latina a Occidentului.
Secolul al XVIII-lea inseamna o accentuarea orientalismului.
Factorii care au dus la orientarea spre Occident au fost ideologia nationala si modernizarea Afirmarea nationala, concept occidental, este un prim pas spre detasarea de masa ortodoxa si slavona in care se aflau inglobati.
Momentul crucial este 1830. Pe un fond al revolutiilor, care definesc valorile si simbolurile care marcheaza puternic viata oamenilor, moda vestimentara, se schimba spre a imita cat mai bine pe cea a Occidentului. Imbracamintea ,,europeana" a fost avangarda modelului occidental in societatea romaneasca. Gravurile din 1840 prezinta confruntarea dintre cele 2 lumi in privinta imbracamintei. Tinerii apar imbracati in stil european, pe cand boierii mai varstnici pastreaza imbracamintea orientala. Acestei pendulari ii corespunde si cea din domeniul scrisului, pana in 1820 literele latine impestritau alfabetul chirilic, pana in 1860, cand alfabetul latin a fost introdus in mod oficial.
INFLUENTA FRANTEI
Franta, ne-a influentat mai ales prin limba, romanii familiarizandu-se cu aceasta inca din timpul ocupatiei rusesti din 1828-1834. Incetul cu incetul, a inceput o reinnoire a limbii, iar unele cuvinte slave au disparut din vocabular, insa odata cu introducerea alfabetului latin, s-a produs o instabilitate fonetica, dar care a ajutat limba sa dobandeasca un echilibru.
Genurile literare si artistice, au fost adoptate din Occident, de la francezi, care au revolutionat literatura, trecandu-se de la scrierile religioase si cronici, la elegii romantice, nuvele si drame istorice.
In arhitectura, stilul oriental se estompeaza, luandu-i locul cel de inspiratie franceza. Bucurestiul devine astfel ,,micul Paris". Apoi sunt adoptate institutiile politice, legile, administratia, justitia, scoala, armata. Se infiintasera universitatile(la Iasi, Bucuresti- 1860; 1879- Academia Romana). Constitutia din 1866 este imitata dupa cea belgiana din 1833.


Fisiere in arhiva (1):

  • Romania intre Orient si Occident.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!