Revolta Creatorului - Gellu Naum

Extras din referat Cum descarc?

Poezia -,,gaia scientia"-stiinta vietii celei vii, e o metafora ce se realizeaza intre poet si cititor, metafora suprema a poeziei fiind acordul final dintre cititor si poet, in spatiul dintre acestia construindu-se un castel fluid, ce are ca temelie lichiditatea starilor sufletesti ale fiecarui cititor si ale fiecarei generatii de cititori. Cititorul are dreptul de a-si pune mierea in celula fagurelui [...] nu mai nimereste exact: i se pare ca fagurele nu mai este apt sa-i contina si mierea proprie iar celula nu mai are forma geometrica, exacta, pe care o aveau toti fagurii si pe care o avea poezia zisa clasica. De aceea, s-a nascut discutia care priveste obscuritatea poetilor si ca o metamorfoza finala, asocierea dintre obligatia poetului care raspunde la obligatiile cititorului. Obligatia poetului consta intr-o sinceritate deplina cu el insusi. Obligatia cititorului, in primul rand, este de a-l crede pe poet pe cuvant. In al doilea rand, nimeni nu-l poate sili pe cititor sa fie permeabil la starea de poezie:este un act de vointa personala ca sa ajungem la spectacolul de frumusete [al poeziei]". (1)
Necontestand obligatia poetului, admitem fara echivoc, sinceritatea deplina a acestuia cu el insusi si-l credem pe cuvant, pentru a nu cadea in ridicol cu speculatii privind reconstituirea starii de spirit a lui, a creatorului. Ne supunem experientei colective si ,,...ingenunchind sub cuvantul poetic pe care nu-l pricepem" (2) acceptam sensul propriei stari sufletesti, ca poarta de trecere prin obscuritatea poeziei, ca sens primar si neoficial al cuvantului ne-nteles. 
Structura verticala a unei poezii ne permite, pe baza experientelor intelectuale proprii, sa emitem ipoteze timide si, mai ales, sa ne supunem experientei si ideologiei colective, in ceea ce priveste structura semnificanta a poeziei, ca sistem de norme si notiuni ideale. Indraznim, mai degraba, sa supunem atentiei structura ei orizontala, caracterizata de proprietati specifice (compozitionale, dinamice, structurale), bazandu-ne pe respectarea, de catre creatorul versurilor, a rigorilor estetice (determinate de gen, specie, tematica, stil) si extraestetice (determinate de epoca, context social, traditii, etc.).
Poezia adanceste ranile pe care le face ratiunea. Acesta este, poate, singurul lucru care-i justifica existenta. Poezia este incompatibila cu cea mai minima ingradire dogmatica. Imensul ei spatiu demonstreaza cat este de insuficient tot ce poate fi imaginat ca forma sau figura" (3)
Marturisirea de credinta a poetului Gellu Naum, ne alunga indoielile in ceea ce priveste rigorile estetice si extraestetice pe care le-a respectat, mai mult sau mai putin, in creatiile sale. 
Vastitatea si plurisemantismul operei sale sunt dominate de amprenta unei identitati literare unice in peisajul cultural romanesc, actualizand exemplul scriitorului dintotdeauna modern.
Poetul si-a creat, prin intuitie si formatie, propria perspectiva asupra lumii, dublata de o poetica constanta, atat in relatie cu literatura, cu scrisul, cat si in relatie cu cei cu care s-a intersectat in campul vietii sale.
Poet si prozator, considerat cel mai important reprezentant roman al curentului suprarealist si unul dintre ultimii mari reprezentanti pe plan european, a consacrat mai bine de sase decenii, din intreaga sa existenta, scrisului, fiind implicat in dialectica timpului pe care l-a trait si alegand sa reprezinte anii realismului socialist, prin carti pentru copii, neabdicand niciodata de la estetica suprarealista.
Probabil, intr-un moment in care, in domeniul poeziei romanesti, dominate de modernisti si avangardisti, se considera ca nimic nu se mai poate inventa, creatia lui Gellu Naum -,, inzestrat cu exemplara forta reformatoare"(4), spulbera blazarea si plasmuieste castele de cuvinte fluide si proteice, ,, adevarate fantani arteziene ale sensului"(5), asumandu-si impetuos, conditia de inaugurator. 
Creatia poetului poate fi delimitata in etape subordonate periodizarii suprarealismului. Prima etapa, cea a suprarealismului interbelic, este acoperita de primele volume de poezii: Drumetul incendiar, poeme cu trei calcuri de Victor Brauner (1936), Libertatea de a dormi pe o frunte, poeme, cu un desen de Victor Brauner (1937), Vasco de Gama, poeme, cu un desen de Jacques Herold (1940. A doua etapa a creatiei, cea de dupa 1944, a suprarealismului postbelic, cuprinde volume de poezii, proza, manifeste poetice in colaborare cu literati ai vremii. In 1968, se configureaza a doua varsta a suprarealismului postbelic, creatia cuprinzand un volum de poeme si antologii. In 1979 apar piesele de teatru, volume de poeme, romanul Zenobia, numeroase opere traduse din literatura universala. Momentele creatiei sale sunt despartite de anii realismului socialist, in care opera este dedicata tinerilor si copiilor, in special. Postum, valoaroase sunt antologiile publicate in limba germana, italiana si engleza, expresie a recunoasterii internationale a valorii creatiei naumiene.
Absolut necesar interpretarii si intelegerii operei oricarui scriitor, este cunoasterea ideilor, conceptelor si directiilor gandirii sale literare: ,, ...literatura trebuie sa fie inainte de orice literatura; in privinta aceasta criteriul primordial nu poate fi decat calitatea artistica."(6)
Liniile literare pe care se asaza poetica lui Gellu Naum le urmeza pe cele ale suprarealismului, teoretizate de Andre Breton, detasarea de acestea producandu-se, mai ales, in planul pragmaticii poetice. 2 
Acestea vizeaza revolta poetului impotriva conventiei literare, negarea traditiei, ,, depoetizarea universului in falsa poezie", investigarea de noi teritorii poetice, practicarea tehnicilor literare subordonate dicteului automat, hazardului obiectiv, valorizarea experientelor onirice, descoperirea sensurilor originare ale cuvantului, definirea conditiei poetului, precum si a creatiei sale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Revolta Creatorului - Gellu Naum.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!