Relatia incipit final in Morometii

Extras din referat Cum descarc?

Prin romanul Morometii, Marin Preda s-a inscris in traditia literara a vremii sale (alaturi de Mihail Sadoveanu, Liviu Rebreanu, Zaharia Stancu), insa a propus in acelasi timp si o noua viziune asupra lumii satului si asupra taranului. Ca scriitor preocupat de umanitate, el a cerut literaturii sa surprinda soarta fiecarui om in parte, in marele curs al istoriei plecand de la structuri reale. Marin Preda a intuit relatia dintre arta si istorie si a pledat pentru o arta implicata in problematica istorica, sociala si politica a vremii. Aceasta implicare a asigurat totodata autenticitatea operei. Aparitia Morometilor (volumul I, 1955) a atras atentia asupra dimensiunilor talentului sau si a noutatii pe care o reprezinta formula sa epica. Cel de-al doilea volum (1967) prezinta aceeasi tipologie, insa dintr-un unghi diferit si totodata cu alta metoda epica. Insa cele doua parti formeaza o unitate, se sustin si se lumineaza reciproc.
Romanul contine, in aproape o mie de pagini, povestea unei familii de tarani din Campia Dunarii, care cunoaste, de-a lungul unui sfert de secol, o adanca si simbolica destramare.
Primul volum este concentrat in jurul lui Ilie Moromete, personajul principal, si al familiei sale. Personajele sunt construite intr-o asa maniera incat au timp sa gandeasca si sa se exprime, gesturile lor sunt libere, iar existenta nu-i terorizeaza. De pe stanoaga podistei sale, Ilie Moromete priveste cu un ochi netulburat oamenii care trec pe drum; in adunarea din poiana lui Iocan, el citeste si judeca evenimentele politice contemporane. Spatiul este intins, viata nu e tulburata si isi pastreaza acelasi ritm vechi si calm.
Al doilea volum isi schimba ritmul epic. In plan social, este surprins procesul colectivizarii, existenta este mai concentrata, oamenii apar invadati de intamplari si evenimente pline de viclenie, angrenati in mersul istoriei. Satul asezat pe tipare arhaice cunoaste un proces de destramare.
Sub puterea istoriei, personajele apar micsorate, nu mai au spontaneitatea din primul roman. Moromete se retrage de pe podisca in locuri mai obscure, sfera sa de observatie se micsoreaza. In cadrul epicului, autoritatea si importanta sa scad. Din romanul unui destin, Morometii devine romanul unei colectivitati (satul) si-al unei civilizatii sanctionate de istorie.
Tipologia este, ca la Slavici si Rebreanu, taraneasca, insa toate aceste particularitati structurale ii confera romanului, in ansamblu, originalitate si profunzime. Marin Preda face din taranii sai indivizi cu o viata psihologica normala, apti prin aceasta a deveni eroi de proza moderna.
Relatiile dintre personaje sunt complexe, in familia numeroasa a Morometilor (tatal- Ilie Moromete, mama-Catrina, fiii lui Moromete-Paraschiv, Achim, Nila, copiii lui si ai Catrinei-Tita, Ilinca si Niculae) mocnind nemultumirile. Un prim conflict este cel dintre Moromete si cei trei fii ai sai, izbucnit din dorinta baietilor de a face bani si, indemnati de Guica, sora ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Relatia incipit final in Morometii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!