Previzualizare referat:

Extras din referat:

Regele moare este o meditatie pe tema destinului uman, avand ca idee sau mesaj profunda lege a conexiunii dintre om si univers. Subiectul il constituie un moment din legenda vasului Graal si anume cand Regele Pescar traieste aceeasi drama simbolica, cand toate se paraginesc, fiindca el este bolnav, universul intreg se ruineaza, iar cei ce vin la el nu stiu sau nu indraznesc sa-i puna intrebarea esentiala despre vasul Graal. Doar Parsifal are acest curaj si subit toate se regenereaza. Este vorba in esenta de Sfantul Potir din cultul crestin, pe seama caruia a fost creata aceasta legenda. La momentul rastignirii Domnului lisus Hristos, ingerii ar fi strans sangele Domnului intr-un potir, pe care cavalerii cruciati 1-ar fi adus in Europa si 1-ar fi depus in Manastirea Graal. Cei ce se impartaseau din el deveneau nemuritori, in mod simbolic, Parsifal priveste in adancul vasului Graal si dobandeste constiinta de sine. Legenda vorbeste despre un profund adevar si anume ca prin Taina Sfintei Euharistii crestinii ortodocsi se mantuiesc. Omul, eliberat de pacate prin jertfa Domnului lisus Hristos, devine sanatos psihic moral, dar si trupeste, intregul univers exista prin aceasta jertfa de sine, pe care o face Domnul lisus Hristos de doua mii de ani. in momentul cand cultul crestin ortodox ar inceta sa mai existe, asa cum vor s-o realizeze organizatiile sataniste din miscarea New-Age, lumea se va prabusi, iar regele-omul se va autodistruge prin viata fara Dumnezeu, pe care o duce, prin lepadarea de Domnul lisus Hristos.

Atunci cand Sfantul apostol Petru s-a lepadat de trei ori, se prefigurau cele trei lepadari ale Bisericii Crestine din Apus, prin despartirea Bisericii Catolice la 1054, prin miscarea protestanta a doua oara, prin cultele neoprotestante a treia oara. Aceste lepadari au facut posibile ereziile, sectele, miscarile sataniste din zilele noastre, ca semn ca lumea si omul se autodistrug, fiindca s-au lepadat de jertfa de sine a Domnului lisus Hristos.

Regele devine in mod simbolic o lume, care se sinucide prin prostia de a adera la conceptul de carpe diem sau la acel etern prezent din Faust al lui Goethe: Clipa, stai, esti atat de frumoasa . Regele a trait doar in petreceri, a risipit viata, regatul, oamenii, fiindca este de un egoism fara limita, exprimat fara echivoc: Soare drag, micutul meu soare, apara-ma! Parjoleste si ucide lumea intreaga, daca e nevoie de o mica jertfa. Sa moara cu totii numai eu sa traiesc vesnic, fie si singur in pustietatea fara margini. Acest egoism monstruos a degradat lumea si de aceea regatul intreg se scufunda intr-o prapastie simbolica, adica in iad, fiindca raii conducatori ai neamurilor fi duc la pietre (vezi Isaia, 9-10). in mod simbolic, regele spune: ,, Moartea mea e fara de numar, Atatea lumi se sting in mine . El este indemnat de cele doua sotii, Margareta si Maria, ba sa se inchida in sine, ba sa continue sa traiasca.

Ideea suprematista de a abandona poverile umilitoare ale lumii reale ca ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Regele moare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 699 cuvinte
Nr caractere:
7 981 caractere
Marime:
12.71KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
opera, literatura
Predat:
la liceu
Sus!