Prietenia

Extras din referat Cum descarc?

Sa nu te grabesti a te imprieteni cu cineva; dar daca te-ai imprietenit, cauta sa-i ramai credincios; (Isocrate 438-338 i. e. n. ) A scoate prietenia din viata, e ca si cum am scoate soarele din lume. Caci n-am primit nimic mai bun de la zeii nemuritori, nimic mai placut decat prietenia.
Prietenia nu e decat un desavarsit acord de sentimente asupra celor divine si umane, unit de o bunavointa si iubire reciproca. Si cred ca, dupa intelepciune, zeii n-au facut omului un dar mai frumos; Adevarata prietenie e aceea cu care mori, sau pentru care primesti sa mori.
Legea unei placeri, pe care un prieten o poate face altuia, este ca unul uita numaidecat c-a dat si celalalt isi aminteste totdeauna c-a primit.
Nimic insa n-are sa-ti multumeasca intr-atat sufletul ca o prietenie sincera si credincioasa. Ce bine este cand poti gasi o inima sincera, careia sa-i incredintezi in liniste toate tainele tale, care sa fie mai ingaduitoare cu tine decat tu insuti, care sa-ti aline grijile prin vorba ei placuta, al carei sfat sa te lamureasca, a carei veselie sa-ti imprastie mahnirea, si-a carei privire doar sa-ti poata insenina fata si sa-ti reverse in suflet bucuria. (Seneca 4-65) Nu pot fi in acelasi timp si prieten si lingusitor; Printre multe pricini, care ne pot impiedica sa avem un prieten (adevarat), una din cele mai insemnate e aceea de a cauta sa avem un numar prea mare de prieteni (Plutarh 50-125) Am pe prietenul meu in mine si eu sunt cu el.
(Toma D Aquino 1225 1274) Prietenii din ziua de azi sunt ca pepenii verzi: trebuie sa incerci 50 pana sa dai de unul bun. (Guy Du Pibrac 1529-1584) Prieteni incercati de ti-ai ales, de suflet prinde-i cu verigi de otel.
Bunul meu stapan, care e pricina tulburarii tale? Iti fereci singur lanturile cand iti ascunzi necazurile fata de un prieten (Shakespeare 1564-1616) Oricat de rara ar fi, dragostea adevarata e totusi mai putin rara decat prietenia adevarata (La Rochefoucauld 1613-1680) Bucuria omului e omul. Intre ei se infiripa prietenia, care umple cel mai intins desert al sufletului nostru. A iubi si a fi iubit iata taina fericirii. (Bossuet 1627-1704) Vrasmasia acoperita mai mult rau aduce. (Miron Costin 1630-1691) Nu se poate merge departe in prietenie, daca nu suntem gata sa ne iertam unii altora micile greseli.
Prietenia se incheaga incet, incet, si cu timpul, prin indeluni convorbiri si legaturi Are nevoie de ajutor; piere in lipsa de ingrijire, de incredere, de bunavointa.
In prietenia curata exista o gingasie la care nu pot ajunge cei mediocri.
(La Bruyere1645-1696) Sa nu credem ca dupa ruptura cu prietenii nu mai avem datorii de indeplinit fata de ei. Sunt cele mai grele datorii si in care singura cinstea ne sustine. Datoram respect prieteniei de alta data. Nu trebuie sa chemam lumea la certurile noastre si nici sa vorbim despre ele decat daca suntem siliti la aceasta, pentru justificarea noastra. Si chiar in acest caz, sa ne ferim de-a apasa ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Prietenia - Varianta 2
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!