Popa Tanda De Ioan Slavici

Extras din referat Cum descarc?

Opera literara de valoare Popa Tanda este scrisa de Ioan Slavici, unul din nuvelistii de seama ai literaturii romane.
Aceasta creatie apartine genului epic, deoarece autorul isi transmite in mod indirect gandurile si sentimentele prin intermediul actiunii, faptelor, intamplarilor care sunt puse pe seama personajelor.
Nuvela este specia literara a genului epic in proza, de mai mare intindere decat schita, cu un singur fir narativ, dar cu o actiune mai complicata, limitata in spatiu si timp si cu un conflict mai puternic, la care participa un numar nu prea mare de personaje.
Opera literara are o compozitie narativa, actiunea se desfasoara pe un singur plan narativ, iar intamplarile se constituie in momente ale subiectului.
In expozitiune, autorul prezinta direct cateva trasaturi ale personajului principal. Locul actiunii este satul Saraceni, care impresioneaza prin imaginea dezolanta. Hotararea preotului Trandafir de a-i ajuta pe enoriasi pentru a deveni mai harnici constituie intriga. Parintele Trandafir incearca sa-i schimbe pe sateni cu ajutorul predicii, al sfaturilor, al batjocurii sau al ocarii, dar fara nici un rezultat. Satenii chiar se revolta, cer episcopului sa-l mute, insa acesta da dreptate preotului.
Cugetand mai mult, parintele procedeaza practic si se hotaraste sa-i schimbe pe saraceni prin exemplul personal. Isi repara casa, imprejmuieste curtea, cultiva zarzavat, seamana porumb, isi gospodareste terenurile de la maginea satului, se apuca de impletit cosuri si le vinde, antrenand la treaba si pe cativa sateni. (desfasurarea actiunii) Actiunea atinge punctul culminant cand satul Saraceni este de nerecunoscut, are acum o biserica frumoasa, gradini infloritoare, scoala, primarie, case aratoase si curate. Deznodamantul il aduce in prim plan pe acelasi parinte Trandafir verde, vesel si harnic, chiar daca parul si barba ii tradeaza varsta. El isi rasfata nepotii si pe chipul sau se observa satisfactia ca si-a atins scopul: a reusit sa-i schimbe pe saraceni. Acestia trec pe lamga el, urandu-i sanatate si viata lunga si parca au uitat cand ziceau ca popa e omul dracului. O alta nota caracteristica a apartenentei acestei opere literare la genul epic o constituie numarul de personaje, mai mare decat in schita, dar mai mic decat in roman.
Personajul principal, parintele Trandafir- Popa Tanda - este prezent in toate momentele actiunii, deoarece in nuvela accentul se pune pe evidentierea trasaturilor de caracter ale personajelor is nu pe actiune Folosind caracterizarea directa, autorul evidentiaza atat calitatile cat si defectele personajului. Remarcam la acest personaj energia iesita din comun, perseverenta in atingerea scopului propus, vointa in actiune: daca nu veniti voi la mine, ma duc eu la voi. Preotul, atent la tot ce se petrece in jurul sau, neiertator si ironic cu cei lenesi, isi va da seama ca succesul sau va veni numai prin exemplul personal, calauzindu-se dupa proverbul omul sfinteste ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Popa Tanda De Ioan Slavici - Varianta 4
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!