Popa Tanda Caracterizare

Extras din referat Cum descarc?

Nuvelele lui Ioan Slavici, cuprinse in volumul Novele din popor, in care abordeaza teme din lumea satului, ocupa un loc important in literatura romana.
O asemenea naratiune ilustrand proverbul omul sfinteste locul, este Popa Tanda, in care este prezentat destinul unui preot care a reusit sa indrepte viata enoriasilor sai, ridicand un sat din starea jalnica in care se afla, intr-un sat infloritor.
Personajul principal este parintele Trandafir poreclit Popa Tanda, dupa cum sugereaza titlul format din substantivul popa, nume de profesie si substantivul propriu Tanda, porecla data preotului de satenii din Saraceni, derivat de la verbul a tandali, care inseamna a merge de colo pana colo fara rost. Tandalitura, preotului avea drept scop sa-I determine pe sateni sa munceasca pentru a-si schimba viata.
Parintele trandafir este personajul principal al nuvelei deoarece este prezent la toate momentele actiunii. Ioan Slavici a format acest personaj ca un model spiritual al satului romanesc. El este un personaj complex, real fiind o individualitate bine conturata. Dupa trasaturile morale el este un erou pozitiv deoarece prin influenta sa a reusit sa transforme o comunitate intreaga.
Apeland la caracterizarea directa inca din expozitie, naratorul evidentiaza unele calitati morale ale personajului principal prin intermediul descrierii si folosirea enumeratiilor, ca fiind un om harnic, energic, strangator si de isprava. El este un om bun, a invatat multa carte. Vorbeste drept cumpatat. El este harnic, grijitor, si priceput. Aduna din multe si facea din nimica ceva, strange drege si culege ca sa aibe pentru sine si pentru altii. Tot printr-o caracterizare directa se arata evolutia sa in timp. Daca fizic vremea sapa semne pe chipul sau: parul carunt si barba carunta, in schmb trasaturile sufletesti au ramas aceleasi, mereu tanar, precuma a fost, verde, vesel si harnic. Om invatat cu carte, ajunge dupa moartea tatalui sau preot in Butucani. Naratorul ii gaseste aici si asa zisele defecte pe care le prezinta tot printr-o observatie directa: este cam greu la vorba, cam aspru la judecata, prea de-a dreptul. Deoarece era prea sincer si prea direct, prea verde-n fata, oamenii din Butucani s-au simtit deseori jugniti de vorbele sale, de-aceea a fost mutat in Saraceni, un sat dezolant prin saracia oamenilor. Analizand cu luciditate situatia ca atata timp cat saracenii vor fi lenesi, nu va avea nici el ce manca. Ei vor ramane saraci si eu flamand. Se hotareste sa faca din poporenii sai oameni harnici. Prin caracterizare indirecta, prin faptele sale, prin comportamentul sau, prin felul de a vorbi, prin relatia cu celelalte personaje sunt evidentiate alte insusiri ale preotului. Cu o energie iesita din comun isi incepe actiunea pentru a-I convinge pe sateni, de necesitatea muncii. Incearca mai intai cu predici si sfaturi. Neobtinand nici un rezultat isi diversifica strategiile, trecand la batjocura. Fin observator a ceea ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Popa Tanda Caracterizare - Varianta 3
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!