Popa Tanda

Extras din referat Cum descarc?

Popa Tanda este ca specie literara o nuvela apartinand genului epic, ce porneste de la conceptul biblic: omul sfinteste locul. Nuvela este specia literara a genului epic de dimensiuni mici cu un numar redus de personaje in care este relatata o intamplare din viaa unuia sau mai multor personaje.
In expozitiune este prezentat preotul Trandafir, fiu dascalului Dimitrie si este subliniata calitatea acestuia de bun orator.
Intriga surprinde momentul in care preotul Trandafir este transferat disciplinat in satul Saraceni, datorita defetului sau de a-si critica enoriasii.
Desfasurarea actiunii prezinta mai intai o ampla descriere a satului Saraceni, dar si incercarile disperate ale preotului de a-i determina pe oameni sa-si schimbe mentalitatea si viata. Din cauza insistentei, a criticilor si a batjocorei cu care-i trateaza pe sateni, preotul va fi poreclit Popa Tanda. Desi preotul incearca de nenumarate ori sa-i schimbe pe sateni, acestia se aratau la fel de ignoranti si lenesi.
Punctul culminant este redat de momentul in care preotul Trandafir, nemai avand ce oferii numeroasei sale familii, merge la Biserica si ingenunchiind ii cere ajutorul lu Dumnezeu. Ulterior preotul incepe a-si construi o viata noua intr-o casa noua dand exemplu satenilor.
In deznodamant vom regasi o gospodarie infloritoare, un sat schimbat si niste oameni multumiti de rezultatele muncii lor.
Astfel am demonstrat ca opera Popa Tanda apartine genului epic.
...


Fisiere in arhiva (1):

  • Popa Tanda - Varianta 12
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!