Poezie Interbelica

Cuprins referat Cum descarc?

I. Perioada interbelica
II. Curente literare in perioada interbelica: 1. Traditionalsm
2. Modernism
3. Avangardism
III. Diversitate tematica
IV. Diversitate stilistica
V. Viziune poetica
VI. Concluzii


Extras din referat Cum descarc?

Perioada interbelica
Anii interbelici se caracterizeaza in literatura romana printr-o remarcabila dezvoltare a romanului care in scurt timp atinge nivelul valoric european.
In perioada interbelica se intensifica dezbaterile cu caracter teoretic in legatura cu romanul. Astfel Garabet Ibraileanu in studiul "Creatie si analiza" constata existenta a doua principale tipuri de roman:
- romanul de creatii, care prezinta personajele in deosebi prin comportamentul lor
- romanul de analiza care este interesat de viatha interioara de psihic.
In perioada interbelica romancierii experimenteaza tehnici multiple ale romanului modern. Astfel avem tendinta de revenire la modelele traditionale precum cel balzacian pe care George Calinescu il foloseste in "Enigma Otiliei". El considera absolut necesar dezvoltarea romanului romanesc pe linia studiului caracterului.
Romanul interbelic cunoaste si alte orientari cum este cea lirica in opera lui Ionel Teodoreanu, estetizanta si simbolica la Mateiu Caragiale, memorialista la Constantin Stere si fantastica la Mircea Eliade.
Pe langa roman in proza interbelica se dezvolta: nuvela la Gib Mihaiescu, reportaj literar la Seo Bogza si proza originala a lui Urmuz deschizatoare de drumuri pentru literatura deceniilor urmatoare.
In aceasta perioada s-au dezvoltat mai multe curente literare printre care se numara si modernismul.Acesta cuprinde toate acele miscari artistice care exprima o ruptura de traditie si are in vedere principalele elemente noi in poezie,proza si in critica literara.Modernismul nu s-a manifestat numai in domeniul literaturii,ci si in arta.Fiind total opus traditionalismului,acesta reprezinta o manifestare radicala si indrazneata,a celor mai noi forme de exprimare in planul creatiei.Aceasta tendinta sustine teoria imitatiei,promovarea tinerilor scriitori,care au o imaginatie bogata si care creeaza cu usurinta o poezie,de asemenea sustine si trecerea de la o literatura cu tematica rurala la o literatura de inspiratie urbana, si evolutia de la epic la liric.Printre modernisti se numara George Bacovia,Lucian Blaga,Ion Barbu si Tudor Arghezi.Acestia s-au impus prin originalitatea creatoare.
Traditionalism
Traditionalismul este o ideologie cultural literala interbelica caracterizata printr-un ansamblu de idei, credinte, prin care promoveaza traditia si ideea de specific national. Atitudinea traditinalismului este mai veche in cultura noastra, iar ea preia elemente din semanatorism si poporanism. 
Traditinalismul interbelic se constituie in opozitie cu modernismul lovinescian(secolul XX) 
Traditionalismul pretuieste si apara traditia inteleasa ca expusa pericolului alterarii si degradarii. Spiritul critic nu este exclus din atitudinea traditionalista, numai ca el este intors, de regula, impotriva tendintelor si valorilor moderne ce aduc o eroziune si chiar o degradare a ,,vechiului". Specifice si definitorii pentru traditionalism sunt interesul si pasiunea pentru folclor, conservarea in mit a trecutului national, mai ales a celei de factura rurala. 
Cel mai ,,intens" traditionalism la reprezentat in cultura noastra, gandirismul, miscarea literara dezvoltata in jurul revistei ,,Gandirea" (1921-Cluj-condusa de Cezar Petrescu). Revista are printre colaboratori nume de prestigiu: Lucian Blaga, Tudor Arghezi, Ion Pillat, Vasile Voiculescu, Cezar Petrescu, Tudor Vianu, cuprinzand literatura in toate aspectele sale: poezie, proza, teatru, cronici.
Gandirismul insista asupra specificului religios, spre deosebire de orientarea traditionalista a lui Nicolae Iorga, care pune accentul pe specificul national in cultura romana.
Nichifor Crainic, conducatorul revistei din 1926 pana in 1944 sustne: ,,Autohtonismul nu poate fi reflectat in totalitea lui daca nu i se ia in discutie pe langa cele trei elmente ale specificului national (Istoria nationala, Folclorul romanesc, Natura) si folclorul spiritual care este caracteristic romanilor, credinta ortodoxa sau ortodoxismul."
Modernism


Fisiere in arhiva (1):

  • Poezie Interbelica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!