Plumb de George Bacovia

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Poezia Plumb deschide volumul de debut, cu aceleasi nume, aparut in 1926, care a trecut aproape neobservat in epoca, mai intai pentru ca Romania se pregatea sa intre in primul razboi mondial, apoi deoarece majoritatea poeziilor din acest volum fusesera publicate in revistele vremii.

Tema poeziei o constituie conditia poetului intr o societate meschina, care nu-l intelege, o societate superficiala, neputincioasa sa aprecieze valoarea artei adevarate.

Ideea exprima starea de melancolie, tristete, izolare a poetului care se simpte incatusat, sufocat spiritual in aceasta lume care-l apasa.

Poezia poate fi considerata, asadar, o arta poetica pentru lirica lui George Bacovia.

Semnificatia titlului. Titlul poeziei este simbolul plumb, cuvant care are drept corespondent in natura metalul, ale carui trasaturi specifice sugereaza stari sufletesti, atitudini poetice: - greutatea metalului sugereaza apasarea sufleteasca; - culoarea cenusie sugereaza monotonia, angoasa; - maleabilitatea metalului sugeraza labilitatea phihica, dezorietarea; -sonoritatea surda a cuvantului (patru consoane si o singura vocala) sugereaza incheierea definitiva a spatiului existential, fara solutii de iesire. Structura poeziei. Poezia este alcatuita din doua catrene, fiind prezente doua planuri ale existentei: unul exterior sugerat de cimitir, cavou, vesmintele funerare si unul interior sugerat de sentimentul de iubire care-i provoaca poetului disperare, nevroza, deprimare, dezolare.

Strofa intai exprima simbolic spatiul inchis, sufocant, apasator in care traieste poetul, care poate fi societatea, mediul, propriu suflet, propria viata, destinul sau odaia, oricare dintre acestea fiind sugerate de simbolurile sicriele de plumb, cavou, trimitand ca stare catre iminenta mortii (funerar verstmant, coroanele de plumb). Starea poetului de solitudine este sugerata de sintagma stam singur, care alaturi de celelalte simboluri creeaza pustietatea sufleteasca (era vant), nevroza, spaleen (scartiau). Repetarea simetrica a simbolului pumb, plasat ca rima la primul si la ultimul vers al strofei intai sugereaza apasarea sufleteasca, neputinta poetul de a evada din aceasta lume apasatoare, obositoare, stresanta, sufocanta.

Strofa a doua a poeziei ilustreaza mai ales spatiul poeticinterior, prin sentimentul de iubire care dormea intors, sugerand disperarea poetului (strig) intr-o solitudine morbida (stam sigur langa mort), dragostea nefiind inaltatoare, ci dinpotriva este rece (frig) si fara nici un fel de perspective de inplinire (atarnau aripile de plumb). Poezia Plumb este o confesiune lirica, Bacovia exprimandu-si starile prin folosirea persoanei I -singular in sintagma stam singur, care se regaseste simetric la inceputul versului al treilea din fiecare strofa.

Imaginile suprinzatoare si inedite dau o profunda semnificatie starilor sufletesti exprimate, poetul alaturand simbolului ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Plumb de George Bacovia.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
650 cuvinte
Nr caractere:
4 224 caractere
Marime:
8.64KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
opera, poet
Predat:
la liceu
Sus!