Pisica neagră de Edgar Allan Poe

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Edgar Allan Poe (19 ianuarie 1809 - 7 octombrie 1849), a fost un poet american, scriitor de proza scurta, editor, critic literar si este considerat ca fiind un scriitor ce a facut parte din miscarea romantica americana. El este cunoscut datorita scriirilor sale pline de mister si macabre, Poe a fost printre primii scriitori american de proza scurta si este considerat inventatorul genului fictiune-politist. Poe este deasemenea considerat un contribuitor ce a dezvoltat genul stiintifico-fantastic, si se poate spune despre el ca este primul scriitor american care a incercat sa sa-si castige existenta si sa supravietuiasca scriind singur, din acest lucru rezultand o criza financiara si o criza a carierei sale.

,,Pisica neagra" este o proza scurta scrisa de Edgar Allan Poe. Aceasta a fost publicata pentru prima data pe data de 19 august 1843 intr-o editie a revistei ,,The Saturday Evening Post" . Aceasta scriere este considerata o analiza asupra psihologia vinovatiei, aceasta analiza facuta de catre Poe in mai multe scrieri ale sale, cea mai reprezentativa fiind ,,Spune - poveste de inima" . In amandoua scrieri este descrisa povestea unui criminal care isi ascunde crimele facute si se credea invulnerabil, dar intr-un final acesta cedeaza si se destainue.

Poveste este scrisa la persoana I, iar Poe a ales sa foloseasca pentru aceasta poveste un narator fals. Naratorul ne spune ca inca de la o varsta destul de frageda a iubit foarte mult animalele.

El impreuna cu sotia sa au avut foarte animale, pruintre care si o pisica mare neagra pe care o chema Pluto. Aceatsa pisica devine fondul narativ al acestei povestii. Prietenia dintre ei, si anume prietenia neconditionata dintre narator si pisica a durat destul de mult, pana cand acesta a devenit alcoolic. Intr-o noapte, cand acesta a ajuns acasa intoxicat de alcool, a avut impresia ca pisica il evita. Cand acesta incearca sa o prinda, aceasta se sperie si il zgarie pe narator, iar intr-un moment de nebunie acesta o prinde si scoate din buzunar un cutit , scotandu-i acesteia un ochi.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Pisica neagra de Edgar Allan Poe.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
796 cuvinte
Nr caractere:
4 020 caractere
Marime:
476.72KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
Edgar Allan Poe, proza
Predat:
la gimnaziu
Sus!