Piesa O Scrisoare Pierdută

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Face parte din cele patru comedii de moravuri si de caracter: O scrisoare pierduta, O noapte furtunoasa, Conu Leonida fata cu reactiunea, D-ale carnavalului. Piesa O scrisoare pierduta este o capodopera a dramaturgiei noastre. Ea a fost publicata in anul 1884 si are ca tema dezvaluirea moravurilor din viata publica si de familie dintr-o anumita epoca istorica. Ea demasca coruptia politicienilor.

Intamplarile se desfasoara in capitala unui judet de munte in timpul unei campanii electorale. Chiar titlul declanseaza conflictul piesei. Lupta pentru putere grupeaza personajele in doua tabere. De o parte sunt reprezentantii partidului de guvernamant: Tipatescu, Trahanache, Zoe, etc., iar de celalta parte Catavencu care reprezinta opozitia impreuna cu Ionescu, Popescu, Popa Pripici, s. a. Catavencu doreste sa fie desemnat candidat pentru alegerile parlamentare, dar fruntasii politici il vor pe Farfuridi. Conflictul creste treptat fiindca Zoe (nevasta lui Trahanache) a pierdut o scrisoare de amor de la Tipatescu pe care o gaseste cetateanul turmentat. Scrisoarea este subtilizata de la acesta de catre Nae Catavencu.

El isi santajaza adversarii amenintand ca publica scrisoarea in ziarul sau daca nu ii vor sustine candidatura. Zoe si Tipatescu se decid sa il voteze pe Catavencu, insa Trahanache se foloseste si el de santaj fiindca il gaseste pe Catavencu cu o polita falsificata.

Urmeaza lovitura de teatru: Pristanda provoaca scandal la o adunare publica si Catavencu isi pierde palaria in care avea ascunsa scrisoarea. Cetateanul turmentat gaseste dinnou scrisoarea si o duce la andrisantul cunoscut. De la centru soseste insa o scrisoare care anunta de candidat pe Agamemnon Dandanache.

Autorul foloseste tehnica amplificarii treptate a conflictului care se numeste tehnica bulgarelui de zapada. La conflictul initial dintre Catavencu si Tipatescu se mai adaoga si alte complicatii ca sosirea depesei de la Bucuresti cu numele lui Dandanache sau aparitia cuplului de imbecili Farfuridi si Branzovenescu.

Personajele si tipologia lor Creanga este, dupa cum spunea G. Ibraileanu, cel mai mare creator de tipuri. Ele fac concurenta starii civile (parca au buletin de identitate). Tipologia personajelor este foarte semnificativa: Trahanache este tipul incornoratului (il inseala nevasta). Tipatescu este tipul primului amorez.

Zoe este tipul femeii cochete si adulterine.

Pristanda (politistul) este tipul functionarului umil.

Catavencu este tipul santajistului.

Dandanache este mai prost ca farfuridi si mai canalie decat Catavencu.

La aceste trasaturi se mai adaoga si altele: Trahanache e ticait (are ticuri verbale), Zoe este tipul femeii voluntare (face ce vrea), Catavencu este un om ambitios si demagog, Farfuridi este tipul prostului fudul Dandanache tipul prostului ticalos, Pristandache este tipul slugarnicului, iar cetateanul turmentat e tipul naivului.

Problematica personajelor Zaharia Trahanache este ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Piesa O Scrisoare Pierduta
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 048 cuvinte
Nr caractere:
5 349 caractere
Marime:
10.17KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Predat:
la gimnaziu
Sus!