Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cele mai mari personalitati ale lumii au afirmat ca iubirea de patrie, de popor este unul din sentimentele sfinte care ii da omului cel mai mare pret . A te sacrifica pentru libertatea patriei, pentru binele poporului in mijlocul caruia traiesti este prima datorie pentu fiecare om . Aceasta tema se intalneste foarte des si in creatia poetilor si scriitorilor romani. E vorba de o dinastie de carturari romani : Tadeu Hijdeu ( 1769 - 1835 ), Alexandru Hijdeu ( 1811 - 1872 ), B.P.Hasdeu (1838 - 1907 ), Iulia Hasdeu ( 1869 - 1888 ).

Stim ca B.P.Hasdeu a fost o personalitate cu un talent multilateral, un om de o rara eruditie si cultura, istoric, folclorist, lingvist, etnograf. A scris versuri, dramaturgie, publicistica, critica literara. E recunoscut ca un om de stiinta cu renume mondial; membru al multor societati stiintifice si academice din diferite tari.

Crezul poetului a fost mereu acesta: ,, De timpuri, din tot sufletul, sufletul poporului am indragit."

Despre Patrie Alexandru Hajdeu spunea cu dragoste si mindrie:

,,Da, eu cint un singur cint, -

Mie patria mea sfinta

Imi insufla nou avint

Si statornic simtamint

Ce nu-i pot uita nicicind,

Oricit viata ma framinta,-

Si de aceea eu tot cint

Patria-mi iubita,sfinta!"

Idealul nemuritor al poporului simplu, chinuit de lupte si asuprire a fost lupta de veacuri pentru libertate si independenta.

Vreau sa spun ca si poemul ,,Dan capitan de plai" de V.Alecsandri este una din cele mai importante opere in care V.Alecsandri evoca o pagina de glorie din trecutul istoric legendar al poporului nostru, al tarii noastre.

Personajele principale sint insufletite de o puternica dragoste de tara, pe care ei o apara cu pretul vietii. Batrinul Dan este un erou popular, ostean de-al lui Stefan cel Mare care traieste singuratic in munti, amintindu-si de vremurile eroice ale tineretii sale cind statea cu mindrie de straja la hotarele tarii.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Patria.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 227 cuvinte
Nr caractere:
5 525 caractere
Marime:
11.49KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
patrie, popor, personaje, poem
Predat:
la gimnaziu
Sus!