Pastelul Mezul Iernei De Vasile Alecsandri

Extras din referat Cum descarc?

Intalnim in poezie atat planul terestru (campul si padurile), cat si planul cosmic (cerul cu luna si stelele). imagini vizuale: campia acoperita de zapada inghetata e asemanata cu un lan de diamante; gerul face ca insusi cerul sa primeasca culoarea otelului, iar sub lumina lunii, campiile acoperite de zapada stralucesc imagini auditive: gerul face ca in paduri sa trosneasca stejarii, iar zapada inghetata scartaie sub picioare zapada cristalina campie stralucitoare exclamatia in paduri trasnesc stejarii aliteratia consoanei r, sugerand trosnetul repetitia: par, pare cuvinte cu rezonanta onomatopeica: trosnesc, scartaie comparatia: zapada inghetata in lumina lunii pare un lan de diamante Gerul a cuprins chiar si astrele; vegetalul a disparut, lasand totul prada regnul mineral, sub aspectul otelului, cristalului, diamantului, argintului INCREMENIREA, NEMISCAREA, LINISTEA, datorate tot gerului Poetul insusi face constatarea: totul e in neclintire, fara viata, fara glas. Intalnim aici imagini vizuale si auditive: linistea si gerul sunt atat de mari, incat se aude trosnetul stejarilor in paduri si scartaitul zapezii sub picioare. De asemenea se mai aude crivatul, care, patrunzand prin codrii, ii transforma in organe sonore, care scot note-ngrozitoare. Se observa in acelasi timp coloanele de fum (ce sugereaza prezenta umana), care leaga cerul de pamant, pe ele sprijinindu-se bolta cerului senina (epitet si inversiune), in mijlocul careia luna isi aprinde farul tainic de lumina (personificare, epitet, metafora). Coloanele de fum sunt comparate cu niste coloane ale unui templu maiestuos (epitet) de ele legandu-se si inversiunea inaltele coloane si prezenta licentei poetice Ca inaltele coloane / Unui templu maiestos. MARETIA, GRANDIOSUL PRIVELISTII imagini vizuale: totul pare un templu maiestos, cu coloane din fum si acoperisul din bolta cereasca, luminat de farul tainic al lunii si de stelele care sunt vesnice faclii imagini motorii: lupul urmareste o prada inspaimantata In acest nemarginit templu (inversiune, metafora, hiperbola), muntii sunt altare (metafora), iar codrii miscati de crivat sunt organe sonoare. Remarcam exclamatia O! Tablou maret, fantastic!, cu epitetul dublu exprimat prin adjectivul la gradul superlativ absolut (fantastic) si comparatia naturii cu un templu maiestos. De asemenea intalnim si comparatia stelelor cu vesnice faclii.
In finalul poeziei remarcam interventia directa a poetului, care este martor ocular la cele prezentate: Dar ce vad. Sentimentele provocate de acest peisaj sunt cele de admiratie si de infiorare in fata maretiei privelistii, a incremenirii generale si a lupului comparat cu o fantasma.
...


Fisiere in arhiva (1):

  • Pastelul Mezul Iernei De Vasile Alecsandri
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!