Pasa Hassan - Caracterizarea Domnitorului Mihai Viteazul

Extras din referat Cum descarc?

Balada culta Pasa Hassan evoca unul dintre momentele importante ale istoriei noastre nationale, si anume lupta de la Calugareni din august 1595, cand romanii condusi de Mihai Viteazul obtin o stralucita victorie impotriva turcilor cotropitori.
Desi balada poarta ca titlul numele lui Hassan, personajul principal este Mihai Viteazul, prezent inca din primul vers al poeziei: Pe voda-l zareste calare trecand si care participa la momentele actiunii.
Mihai Viteazul este conducatorul armatei romane si se afla in fruntea bataliei, oferind prin actele sale de curaj un exemplu ostasilor sai. Bun organizator si strateg, isi face carare prin multimea pagana, iar curajul sau imbarbateaza ostirea romana care n urma-i se-ndeasa pentru a nimici dusmanii. Vitejia si iutela cu care ataca domnitorul sunt redate prin metafora fulgerul, care denumeste barda lui Mihai Viteazul, sugerand ura acestuia impotriva navalitorilor, pe care vrea sa-i nimiceasca asemeni traznetului. In timpul luptei, pasa se manifesta prin uimire, vizibila usor pe chipul sau, (de mirare e negru pamant), nu stie daca ceea ce vede e vis ori realitate, pe cand Mihai se dovedeste hotarat, darz, energic si curajos. El are si un ascutit simt al anticipatiei si isi da seama imediat de intentiile turcilor si indata si-alege vro doi, Se-ntoarce si pleaca spre gloata. Si intra-n urdie ca lupu-ntre oi, Si-o frange degraba si-o bate-napoi Si-o vantura toata. reliefeaza maretia domnitorului roman, care dovedeste insusiri exceptionale, comportandu-se pe campul de lupta ca un erou de balada. Imaginea de erou lagendar, hotarat sa distruga inamicii tarii sale, este concentrata in versurile: El vine spre pasa: e groaza si vai, Ca vine furtuna. Asumandu-si responsabilitatea unei confruntari directe cu pasa, voievodul roman dovedeste mandrie, demnitate si spirit de sacrificiu, in timp ce pasa este disperat, ingrozit si gaseste ca ultima si unica solutie fuga: Stai, pasa, o vorba de- aproape sa-ti spun Ca nu te-am gasit nicaierea Stai, pasa! Sa piara azi unul din noi Mihai Viteazul impresioneaza prin maretia trupului, asprimea vorbei, cutezanta faptei si neinfricarea, insusiri evidentiate de autor cu ajutorul unei hyperbole: Salbaticul voda e-n zale si fier Si zalele-i zuruie crunte, Gigantica poart-o cupola pe frunte, Si vorba-i e tunet, rasufletul ger, Iar barda din stanga-i ajunge la cer, Si voda-i un munte. Hotararea cu care domnitorul isi urmareste adversarul este data de aliteratia: Si zalele-i zuruie crunte Voievodul roman devine un symbol al vitejiei si demnitatii unui popor care isi apara cu daruire tara, luptand cu pretul vietii pentru acest pamant.
...


Fisiere in arhiva (1):

  • Pasa Hassan - Caracterizarea Domnitorului Mihai Viteazul - Varianta 2
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!