Previzualizare referat:

Extras din referat:

Balada culta reprezinta o opera epica in versuri cu autor cunoscut, in care se relateaza intamplari neobisnuite din trecut, de inspiratie istorica, fantastica, legendara sau familiara, savarsite de personaje cu insusiri exceptionale, prezentate mai ales in antiteza.

Poezia "Pasa Hassan", alaturi de alte creatii din volumul "Cantece de vitejie" sunt inspirate de lupta eroica a poporului nostru pentru apararea gliei strabune, si anume lupta de la Calugareni (1545), in care armata romana condusa de Mivai Viteazul spulbera armata otomana. Ideea constituie sentimentele de admiratie ale autorului fata de personalitatea exceptionala a lui Mihai Viteazul si dispretul fata de lasitatea lui Hassan.

Desi personajul principal este Mihai Viteazul, titlul trimite la celalant personaj, cu care se realizeaza antiteza.

Structura balarei contine trei secvente:confruntarea celor doua armate(primele cinci strofe), urmarirea pasei de catre voievodul roman (strofele 5-11 ) si comentariul ironic al poetului legat de deznodamant(ultima strofa).

Aceste secvente alcatuiesc subiectul baladei, chiar daca actiunea este simpla. Astfel se pot gasi toate momentele subiectului, cu o gradare a tensiunii epice culminand in deznodamantul urmaririi Pasei de catre voievodul roman.

Expozitiunea este constituita de prima secventa si infatiseaza tabloul confruntarii celor doua armate, pe fundalul caruia se individualizeaza cateva personaje. Mihai voda conduce atacul micii ostiri romane,punand pe fuga armata turceasca. Impinsa in laturi turcimea cade in mocirla in frunte cu temutul Sinan, "izbit de pe cal".

In intriga Hassan, privind de la distanta lupta, ii porunceste lui Mihnea sa loveasca in spate oastea munteana, incercuind-o. Mihai observa manevra, il zareste pe pasa si se intoarce spre multimea turcilor, contra carand atacul.Inprastiind dusmanii, el isi croieste drum prin multimea pagana, inaintand vijelios spre pasa in fruntea romanilor.

Desfasurarea actiunii cuprindeurmarirea lui Hassan de catre Mihai. Pasa asista neputincios la atacul fulgerator al muntenilor,care ii pune pe fuga pe slujitorii Semilunei. Vazandu-l pe voievodul roman cum se indreapta spre el, Hassan isi pierde cumpatul si o ia la fuga ingrozit. Imaginea voievodului roman apare crunta in ochii ingroziti ai pasei.acesta refuza confruntarea cu Mihai voda pe campul de lupta , continuandu-si fuga ingrozit.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Pasa Hassan.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
669 cuvinte
Nr caractere:
3 964 caractere
Marime:
8.82KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
pasa hassan, balada culda, poezie, George Cosbuc, demonstratie
Predat:
la gimnaziu
Sus!