Pasa Hassan

Extras din referat Cum descarc?

Mihai, prezentat din perspectiva pasei, este asemenea unui zeu neindurator, cu fulgeru-n mana, carare facand, lasand loc ostirii romane.
In antiteza cu ostirea romana, turcimea-nvrajbita este in degringolada: se rupe, cade in mocirla. Insusi fulgerul sinan este vazut intr-o postura ridicola se-nchina prin balta. Hassan, cel de-al doilea personaj, aflat in antiteza cu Mihai este prezentat static, sub poala padurii, Alaturi de drum/Departe de lunca. O strategie a acestuia si anume, ca armata lui Mihnea sa cada in spatele ostirii muntene este sortita esecului.
Tabloul evidentiaza trasaturile antitetice ale celor doua personaje: Mihai este animat de un fierbinte patriotism, este imptuos, vijelios, curajos, bun strateg si organizator, pe cand Hassan se dovedeste a fi un las.
Dinmismul este sugerat prin verbe de miscare: s-azvarle, o-mparte, se-ndeasa, se rupe, cade, se-nchina. Unele verbe la gerunziu se afla in rima, implicand dramatism scenic.
Imaginile auditive au o mare forta de expresivitate: urland ienicerii : cu vuiet curgand; ele sunt completete prin imagini vizuale de o expresivitate ridicata.
Hassan este cuprins de groaza e negru-pamant, nu intelege ce se intampla, cum este posibil ca puterea turcilor sa fie tariile plevei. Mihai savarseste minuni de vitejie, cutreiere pamantul incat pasei I se pare ca vine furtuna. Forta de sugerare si de caracterizare a hiperbolei (se exagereaza puterile personajului) este deosebita: alearga navala nebuna, e groaza si rai. Comparatiile hiperbolice ca volbura toamnei, ca lupu-ntre oi sugereaza energia fantastica a ghiaurului Mihai.
Desfasurarea actiunii- urmatoarele 3 strofe Mihai il provoaca pe Hassan la lupta, dar acesta fuge nebun parandui-se ca-n ghiara de fiara si-n gura de tun mai dulce-i pieirea Strofa portret formand o hiperbola il infatiseaza pe voievod ca o forta dezlantuita a naturii, impunand o imagine monumentala dar terifianta in acelasi timp.
Epitetul salbaticul evidentiaza groaza lui Hassan fata de forta supraomeneasca a domnitorului.
enumeratia metafora (cupola, tunet,) Hiperbola propriu-zisa il proiecteaza pe voievodul roman in dimensiuni cosmice. Se contureaza astfel un personaj mitologic vazut din perspectiva imaginii sale exterioare, dar si interioare, dilatarea dimensiunilor fiind date de spaima.
Vocabularul are o forta neobisnuita, contribuind la realizarea portretului supradimensionat al lui Mihai.
Mihai repeta provocarea la lupta, la care pasa mai tare zoreste Punctul culminant- urmatoarele 2 strofe Prezinta reactiile fiziologice si gesturile necontrolate ale conducatorului turc.
ii dardaie dintii si-I galben pierit cu ochii de sange, cu barba valvoi isi rupe vesmintele, nu-si ridica turbanul, pasa este salvat de spahii sai.
Deznodamantul- ultima strofa Il infatiseaza pe Hassan intr-o postura ridicola caci a zacut de spaima o luna. Ironia, dispretul ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Pasa Hassan - Varianta 5
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!