Particularitatile romanului dupa al doilea razboi mondial - Morometii

Extras din referat Cum descarc?

Particularitatile romanului dupa al doilea razboi mondial (caracteristici ale romanului; particularitatile discursului narativ:planuri narrative, incipit,final; constructia romanului:actiune, conflicte, relatii temporale si spatiale; scene semnificative pentru evolutia personajului principal si modalitati de caracterizare a acestuia). 
Morometii
Romanul este specia genului epic, in proza, cu o actiune ampla desfasurata pe mai multe planuri, actiune la care iau parte mai multe personaje.
Romanul "Morometii" de Marin Preda este format din doua volume (primul publicat in 1955, al doilea in 1967). Cele doua volume difera ca modalitate artistica si problematica abordata, insa se constituie ca un tot unitar prezentand monografia satului inaintea si dupa cel de-al doilea razboi mondial.
Primul volum cuprinde trei parti si este structurat pe mai multe planuri narative. Planurile principale sunt cel al familiei Moromete si cel al vietii satului. Planurile secundare sunt planul lui Birica si al Polinei, planul lui Tugurlan, planul lui Botoghina.
Planul familiei Moromete se divide la randul lui in functie de personajele mai importante: planul lui Ilie Moromete (care prezinta preocuparile si modul sau de a fi), planul lui Niculae (care prezinta preocuparea acestuia de a invata), planul celor trei fii mai mari Paraschiv, Achim si Nila (care evidentiaza dorinta acestora de a pleca din sat); planul fetelor Tita si Ilinca (care surprinde dorinta acestora de a strange zestre) si planul Catrinei (care prezinta zbuciumul si incercarile de a mentine familia unita).
Acest volum incepe cu impresia personajelor ca "timpul avea cu oamenii nesfarsita rabdare". Aceasta iluzie a lui Moromete este falsa, el credea ca sta in puterea oamenilor sa evite marile conflicte.
Incipitul are valoare anticipativa pentru rasturnarea situatiei din finalul romanului cand timpul "nu mai avea rabdare". Finalul are valoare concluziva pentru primul volum si anticipativa pentru al doilea.


Fisiere in arhiva (1):

  • Particularitatile romanului dupa al doilea razboi mondial - Morometii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!