Particularitatile Baladei Populare Toma Alimos

Extras din referat Cum descarc?

Poezia populara inseamna poezia cunoscuta, raspandita, cantata, repetata, iubita, amestecata cu viata, inainte de a fi scrisa. (N. Iorga) Toma Alimos reprezinta o capodopera a literaturii noastre populare, fiind considerata datorita particularitatilor ei o balada populara haiduceasca. Supranumita si cantec batranesc, balada populara este o creatie specifica folclorului nostru, in care se prezinta fapte vitejesti sau intamplari eroice, petrecute intr-un timp indepartat. Ca specie a literaturii populare, balada Toma Alimos indeplineste caracteristicile acesteia: caracter anonim, colectiv, oral, sincretic.
Balada Toma Alimos, culeasa de folcloristul G. Dem. Teodorescu are ca personaj principal pe haiducul Toma, care impresioneaza prin trasaturile sale deosebite, unele naturale, firesti, altele supranaturale.
In compozitia baladei, textul apartinand genului epic, distingem toate momentele subiectului. In expozitiune, poetul anonim prezinta cadrul natural, in care se va desfasura actiunea si pe haiducul Toma Alimos.
Motivele prezente in expozitiune sunt cel al solitudinii si cel al comuniunii om-natura. Este schitat un portret fizic si moral al eroului, unicizat prin raportarea la semenii sai: nalt la stat / mare la sfat / si viteaz cum n-a mai stat. El mananca frumusel / si bea vin din burdusel, dar este trist, deoarece este izolat de oameni, nu are cu cine inchina vinul din burdusel. Ideea singuratatii este reliefata prin monologul haiducului.
Versurile pun in lumina firea deschisa, generoasa si sociabila a eroului.
Haiducul, omenos ar inchina murgului, dar acesta-i vita muta n-are gura sa-i raspunda, precum si armelor surorilor, dar si ele-s fiare reci. Astfel, eroul inchina codrului, prietenului sau credincios. In cadrul monologului este reliefata ideea comuniunii om-natura. Ulmii, brazii, fagii si paltinii primesc inchinarea haiducului, plecandu-se pentru a-i racori fruntea si a-i saruta mana. Acest gest sugereaza respectul, precum si armonia care s-a stabilit intre codru si haiduc. Raspunsului dat de codru ii urmeaza raspunsul armelor si murgului: armele din teci iesea / Murguletu-i rancheza. Ca modalitati artistice remarcam: epitetul (vita muta, campia verde-ntinsa), inversiunea (inchinar-as), anafora (inchinar-as si n-am cui / inchinar-as murgului), personificarea codrului si a murgului. La nivelul vocabularului se observa prezenta arhaismelor (pentru plasarea actiunii in timp) si a diminutivelor pentru a da textului o aura lirica afectiva.
Dupa atmosfera linistita si senina din expozitiune, urmeaza o alta, furtunoasa, care potenteaza intriga. Procedeul stilistic folosit este gradatia ascendenta. Odata cu cresterea tensiunii textului isi face aparitia boierul Manea, antieroul, stapanul mosiilor / si domnul campiilor. Prin intermediul interogatiei retorice (si departe ce-mi zarea? ) este sugerata starea de tensiune ce se va crea intre erou si antieroul scenariului epic. Autorul anonim schiteaza ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Particularitatile Baladei Populare Toma Alimos
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!