Părți de vorbire și de propoziție

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Diateza reflexiva actiune este produsa si suportata de subiect, acestei diateza apartin numai verbele insotite de pron reflexiva, aceste pron stau in fata vb dar si dupa (gerunziu: gandindu-ma) . Ele se analizeaza cu vb si pot fi in Ac sau D s-a bucurat: Pv (vb pred, personal, conj I, Dr, indicativ, prezen, perfect compus, pers III, sg afiramtiv Cand pron refleiv se poate inlocui cu pron personal sau subst in acelasi caz el nu mai este marca sintactica a Dr ci este CD sau CI, devenind o parte de prop distincta. In asemenea situati nu mai avem deaface cu Dr ci cu Da insotite de compleente exprimate prin pronume reflexive La diateza pasiva actiune este realizata de subiectul locgic (complementul de agent) sui suferita de subiectul gramatical.

Dp au numai vb care la Da au CD exprimat. Acesta devine, prin transformare pasiva subiect gramaticala. Dp se formeaa cu vb a fi (la diferite moduri si timpuri) si cu participiul vb de conjugat (care se acorda in gen nr si caz cu subiectul) modul timpul si persoana sunt indicate de vb a fi.

Categoria conjugarii este indicata de vb care e conjuga (cu forma de participiu) subiecte logice (complemente de agent) subiecte gramaticale Complemenul de agent este partea de vorbire care arata cine este autorul actiuni exprimate de un verb aflat la Dp Intrebari: de cine?

de catre cine?

. Este exprimat prin subs, pron, adj sau nueral in Ac precedate de prepozitile de sau de cine Copilul este certat de parinti E certat: Pv (vb pred, personal, conj 1, Dp, indicativ, prezent, pers 3, sg, afirmativ Complementul de agent poate sa deteremine: Un vb da Dp (personal sau nepersonal) Un vb da Dr cu inteles pasiv Un adj provenit dintr-un participiu pasiv Un subst Vb impersonale exprima o actiune care nu este realizata de o persoana. Aceste vb se folosesc numai la pers 3 sg Vb care arata fenomenele ale naturi nu admit subiect, ele pot fi la Da (a ploua, a nimge, a fulgera), sau reflexive (a se innopta, a se intuneca) Unele vb impersonale pot advmite subiect nonpersonal (Imi place munca; S-a aflat vestea) acestea pot fi la Da (a trebui, a placea, a ajunge, a rmane, etc) sau la Dr (a se sti, a se afla, a se manca, a se face, a se parea, etc). Cand se afla la un mod personal vb pred au functia de Pv Trebuia sa plecam Trebuia: Pv (vb pred, impersonal, conj 4, Da, indicativ, imperfect, afirmativ Linistea se asterne peste sat Lumina: S (subst comun, simplu, singular, feminin, nominativ, + art hot a Pronumele: Cu forme personale: Personal propriu zis Personal de politete Reflexiv Posesiv De intarire Fara forme personale Demonstrativ Interogativ Relativ Nehotarat Negativ Pron pers nu se poate transorma in adj pronominal, el are forme la: Ac si D are forme accentuate si neaccentuate G are forme doar pt pers 3, iar pt celelate pers se ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Parti De Vorbire Si De Propozitie
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
2 511 cuvinte
Nr caractere:
13 576 caractere
Marime:
18.80KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
gramatica, parti de vorbire
Predat:
la gimnaziu
Sus!