Paralelă între Noaptea de decemvrie și Luceafărul

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Poemul Noaptea de decemvrie se incadreaza in cunoscutul ciclu al Noptilor macedonskiene. Alcatuita din doua parti si un episod de legatura, Noaptea de decemvrie simbolizeaza drama geniului. Poemul a fost comparat cu Luceafarul lui Eminescu, in sensul ca ambele opere prezinta destinul nefericit al omului de geniu.

Noaptea de decemvrie este o meditatie pe tema poetul si poezia si exprima drumul poetului de la estetica romantica, la cea simbolica. Luceafarul este un poem liric, schema epica e doar cadrul, intamplarile si personajele sunt, de fapt, simboluri lirice, metafore,in care se sintetizeaza idei filozofice, atitudini morale, stari de sensibilitate, o viziune poetica. In poezia lui Macedonski, emirul din Bagdad simbolizeaza geniul. El este un cautator al Absolutului, maret prin statornicia credintei in ideal si tragic, prin destinul omului de geniu Schopenhauer. Geniul nu este o simpla hipertrofie a eu-lui, e acel eu care a aflat ca este in noi ceva mai adanc decat noi insine. Geneza poemei Noaptea de decemvrie are ca punct de plecare o legenda orientala. Un print arab, Ali-ben-Mahomed-ben-Hassan, primeste cu limba de moarte de la tatal sau indemn de a nu se abate niciodata de la calea cea dreapta; Cu averea mostenita de catre print, calauzit de cuvintele tatalui, acesta pleaca spre cetatea sfanta a musulmanilor, Meka, strabatand drumul cel drept prin pustia araba. Catre aceeasi tinta pleaca si cersetorul Pocitan-ben-Pehlivan, urmand calea ocolita; Convoiul printului piere, elinsusi murind, in cele din urma, dar, inainte de a-si da sufletul si se pare ca-l vede pe cersetorul care paseste pragul cetatii sfinte, al Mekai pamantesti, iar el, prin moartea sa, trece pragul Mekai ceresti (de aici, semnificatia titlului poemului in proza). In Luceafarul, mitul genezei are o mare putere de a sugera momentul trecerii de la creat la increat, cand Luceafarul Hyperion ajunge la Cer Tatal, Demiurgul Cosmocrator: si din a chaosului vai / Jur imprejur de sine / Vedea ca-n ziua cea de-ntai / Cum izvorau lumine. Trecerea dincolo de aceasta limita o poate face doar in ipostaza de gand: El zboara, gand purtat de dor / Pan piere totul, totul. Structura Noptii de decemvrie se organizeaza in functie de aceasta problematica astfel: Partea intai il prezinta pe poet intr-o ambianta interioara si de natura, in masura sa ilustreze un spatiu al nepotrivirii; limbajul este dominat metaforic, semnificand disconfortul relatiilor poetului cu lumea: camera moarta, intinsa campie, viscolul albastru, salbatica fiara, albul monolit. Motivul inspiratiei Arhanghel de aur, cu tine ce-aduci? face posibil saltul din cotidian la fantastic, din real la imaginar.

Partea a doua ofera un spectacol al lumii exotice, a orientului, componenta a recuzitei simboliste. Un pronuntat fir epic este liantul episoadelor care alcatuiesc aceasta parte. Partea intai contine descrierea Bagdadului si a conditiei emirului ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Paralela Intre Noaptea De Decemvrie Si Luceafarul
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 472 cuvinte
Nr caractere:
6 993 caractere
Marime:
14.04KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Predat:
la gimnaziu
Sus!