Paralela Intre Floare Albastra Si Pe Langa Plopii Fara Sot

Extras din referat Cum descarc?

Considerat Luceafarul poeziei romanesti, Mihai Eminescu a ridicat limba romana pe culmile expresivitatii, reusind sa-i scoata in evidenta valoarea si bogatia de mijloace de exprimare si frumusetea, astfel ca poeziile sale nu se pot traduce in nici o alta limba care sa redea delicatetea trasaturilor sufletesti sau frumusetea naturii.
In opera sa, poezie si proza, codrul, marea, raul, luna, sunt idei, divinitati. nu fenomene; fenomen este doar omul asa cum spune George Calinescu. Conceptia e adanc taraneasca. Taranul respecta natura si legile ei fara sa intervina cu brutalitate in esenta ei.
Poezia Floare albastra apare la 1 aprilie 1873 in revista Convorbiri literare si este considerate o poezie embrion a romantismului eminescian de catre critical Vladimir Streinul.
Poezia Pe langa plopii fara sot apare intre 28 si 9 septembrie 1883 in revista Familia condusa de Iosif Vulcan. Garabete Ibraileanu spunea Eminescu devine, mai putin atent la natura, acum se concentreaza asupra propriului sau suflet. In poezia Floare albastra tema este iubirea si natura, ipostaza iubirii paradisiace si natura bogata, una de basm unde ierburile au frageziune si sunetele si culorile se armonizeaza.
Spre deosebire de Pe langa plopii fara sot unde tema este tot a iubirii si naturii, dar o natura saraca ce corespunde dezamagirii din sufletul poetului.
Flore albastra are o interferenta de specii, elegie (datorita sentimental de tristele care se degaja din unele versuri), egloga (idila cu dialog), poem filozofic (prin meditatia asupra lumi, a omului comun si a geniului). Poezia Floare albastra are o organizare simetrica, iar compositional exista 4 secvente poetice corespunzatoare interventiei celor 2 voci. Fiecare secventa este deosebita prin tonalitate, lexic si timpuri verbale.
Secventa I contine primele 3 catrene, care reprezinta vocea ei care se afla aproape.
Incipitul contine un repros al fetei care simte pericolul instrainarii si incearca sa-l readuca aproape de ea. Iar te-ai cufundat in stele/Si in nori si-n ceruri nalte? . Rauri in soare, Campiile asire, Intunecata mare sunt elemente ale unei geografii mitice care sugereaza inaltimea gandirii barbatului preocupat de cunoastere. Campiile asire trimit la civilizatii superioare, Intunecata mare este spatiu al genezei, Piramidele-nvechite la civilizatia egipteana. Adresarea este familiara nu cata, iubite, sufletul vietii mele. Secventa II contine doar 1 catren si reprezinta vocea lui care este departe. Diminutivul mititica ascunde o usoara ironie impotriva simtului comun axat pe trairea clipei.
Verbele la perfect simplu zise, spuse, fixeaza povestea in interiorul unei amintiri, deoarece poetul simplu exprima o actiune trecuta, apropiata insa de momentul vorbirii. Verbele la perfect compus am ras, n-am zis ascund din nou o ironie.
Secventa III contine 8 catrene reprezentand vocea ei care ne adduce aproape, ea incepe cu chemarea ub mijlocul naturii.
Spatiu este tipic ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Paralela Intre Floare Albastra Si Pe Langa Plopii Fara Sot
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!