Oliver Twist

Extras din referat Cum descarc?

S-a spus despre Oliver Twist ca este personajul cel mai nefericit din creatiile lui Dickens. Dar viata lui nu era cu nimic diferita de a altor mii de copii din vremea aceea si, daca povestea lui e atat de trista, aceasta se datoreaza faptului ca imprejurarile adevarate, povestite de scriitor, erau triste. Maiestria lui Dickens era aceea a unui povestitor care stiuse sa observe viata adevarata si s-o infatiseze apoi in pagini scrise cu o nesfarsita compasiune fata de suferintele eroului sau. Oliver Twist a fost nascut la Casa de Munca. Deoarece mama sa a murit la nastere, Oliver a ramas la Casa de Munca unde a fost tratat foarte urat. Mai tarziu, copilul a fost angajat la un om care face sicrie.
Din cauza batailor primite, Oliver a fugit la Londra, unde a cazut in mainile unei bande de hoti, a carei capetenie era un batran viclean si ticalos, Fagin. Toti membrii bandei se inversuneaza sa-l faca pe copil sa devina unul de-ai lor, un pungas adevarat. Pentru un timp Oliver scapa de acesti nemernici si afla, in casa domnului Brownlow, bunatatea care-i lipsise pana atunci in viata lui trista si chinuita. Cu o staruinta care pare foarte ciudata, hotii nu renunta la prada lor si il rapesc din nou pe Oliver. Intr-o zi, Sikes, un membru al bandei pune la cale un plan in care vrea sa dea o spargere, dar are nevoie de un copil mic care sa se strecoare in casa pentru a deschide usa hotilor. Sikes il alege pe Oliver. In timpul unei nopti cetoase, hotii s-au hotarat sa dea spargerea, dar planul esueaza deoarece in timp ce intra pe geam Oliver a fost impuscat de proprietarii casei.
Din aceasta cauza, copilul incepe un trai fericit alaturi de noii lui prieteni. Intr-o zi soseste la familia la care locuia Oliver domnisoara Nancy, o membra a bandei de hoti care l-au rapit pe Oliver cand a sosit la Londra, si ii povesteste lui Rosei Maylie despre trecutul lui Oliver si despre starea jalnica in care locuieste aceasta alaturi de ceilalti ticalosi care o tratau foarte urat. Cele doua domnisoare hotarasc sa se intalneasca in fiecare duminica seara si sa discute.
Insa Sikes banuieste ceva si angajeaza un spion care sa o urmareasca pe Nancy. Acesta ii spune totul lui Sikes si, din furie, a ucis-o pe Nancy. Pentru a-si salva pielea Sikes se hotaraste sa fuga. Datorita acestei crime, politia ii aresteaza pe toti membrii bandei de hoti, dar Sikes, in urma unui accident se sinucide spanzurandu-se. Intre timp, domnul Brownlow incearca prin diverse surse de informare sa afle adevarul despre mama lui Oliver Twist si mostenirea pe care ar putea sa o primeasca copilul. Brownlow descopera un frate vitreg a lui Oliver, Monks, cu care reuseste sa discute.
Cei doi frati vitregi mostenesc niste bani pe care-i impart. In final sunt prezentate destinele fiecaruia din personaje. Monks, pastrandu-si numele de imprumut pleaca din Lumea-Noua unde isi risipi tot avutul, iar Fagin este condamnat la moarte prin spanzurare. Domnul Brownlow il infie pe Oliver si se ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Oliver Twist - Varianta 2
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!