Previzualizare referat:

Extras din referat:

S-a spus despre Oliver Twist ca este personajul cel mai nefericit din creatiile lui Dickens. Dar viata lui nu era cu nimic diferita de a altor mii de copii din vremea aceea si, daca povestea lui e atat de trista, aceasta se datoreaza faptului ca imprejurarile adevarate, povestite de scriitor, erau triste. Maiestria lui Dickens era aceea a unui povestitor care stiuse sa observe viata adevarata si s-o infatiseze apoi in pagini scrise cu o nesfarsita compasiune fata de suferintele eroului sau. Oliver Twist a fost nascut la Casa de Munca. Deoarece mama sa a murit la nastere, Oliver a ramas la Casa de Munca unde a fost tratat foarte urat. Mai tarziu, copilul a fost angajat la un om care face sicrie.

Din cauza batailor primite, Oliver a fugit la Londra, unde a cazut in mainile unei bande de hoti, a carei capetenie era un batran viclean si ticalos, Fagin. Toti membrii bandei se inversuneaza sa-l faca pe copil sa devina unul de-ai lor, un pungas adevarat. Pentru un timp Oliver scapa de acesti nemernici si afla, in casa domnului Brownlow, bunatatea care-i lipsise pana atunci in viata lui trista si chinuita. Cu o staruinta care pare foarte ciudata, hotii nu renunta la prada lor si il rapesc din nou pe Oliver. Intr-o zi, Sikes, un membru al bandei pune la cale un plan in care vrea sa dea o spargere, dar are nevoie de un copil mic care sa se strecoare in casa pentru a deschide usa hotilor. Sikes il alege pe Oliver. In timpul unei nopti cetoase, hotii s-au hotarat sa dea spargerea, dar planul esueaza deoarece in timp ce intra pe geam Oliver a fost impuscat de proprietarii casei.

Din aceasta cauza, copilul incepe un trai fericit alaturi de noii lui prieteni. Intr-o zi soseste la familia la care locuia Oliver domnisoara Nancy, o membra a bandei de hoti care l-au rapit pe Oliver cand a sosit la Londra, si ii povesteste lui Rosei Maylie despre trecutul lui Oliver si despre starea jalnica in care locuieste aceasta alaturi de ceilalti ticalosi care o tratau foarte urat. Cele doua domnisoare hotarasc sa se intalneasca in fiecare duminica seara si sa discute.

Insa Sikes banuieste ceva si angajeaza un spion care sa o urmareasca pe Nancy. Acesta ii spune totul lui Sikes si, din furie, a ucis-o pe Nancy. Pentru a-si salva pielea Sikes se hotaraste sa fuga. Datorita acestei crime, politia ii aresteaza pe toti membrii bandei de hoti, dar Sikes, in urma unui accident se sinucide spanzurandu-se. Intre timp, domnul Brownlow incearca prin diverse surse de informare sa afle adevarul despre mama lui Oliver Twist si mostenirea pe care ar putea sa o primeasca copilul. Brownlow descopera un frate vitreg a lui Oliver, Monks, cu care reuseste sa discute.

Cei doi frati vitregi mostenesc niste bani pe care-i impart. In final sunt prezentate destinele fiecaruia din personaje. Monks, pastrandu-si numele de imprumut pleaca din Lumea-Noua unde isi risipi tot avutul, iar Fagin este condamnat la moarte prin spanzurare. Domnul Brownlow il infie pe Oliver si se ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Oliver Twist - Varianta 2
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
623 cuvinte
Nr caractere:
2 577 caractere
Marime:
7.96KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Predat:
la gimnaziu
Sus!