Obsesia Omului Insingurat

Extras din referat Cum descarc?

Alcatuiti un eseu nestructurat, in care sa comentati obsesia omului insingurat, in fata istoriei, a propriei constiinte, a semenilor si a mortii tema cea mai acuta de meditatie a literaturii moderne.
Evolutia gandirii etice evidentiaza simptomele unei crize, daca avem in vedere mai ales contrastul dintre orientarea preocuparilor si solutiilor proprii aceste gandiri, pe de o parte, si problemele reale, care framanta omenirea contemporana-pe de alta parte. Luand pozitie critica fata de orientarea speculativa, abstracta, a gandirii filosofice si etice, existentialismul va face din concretul fiintei umane obiectul central al reflexiei filosofice, fara a fi reusit insa sa rezolve intr-o maniera satisfacatoare problemele ce au favorizat criza eticii burgheze, fiind el insusi o expresie particulara, dealtfel foarte semnificativa, a acestei situatii.
Referindu-se la natura preocuparilor si la valoarea rezultatelor obtinute de filosofia contemporana in problema omului, unul din principalii reprezentanti ai existentialismului, Martin Heidegger, declara : Nici o epoca nu a avut atatea cunostinte variate despre om, cate are cea actuala. Nici o epoca nu a putut obtine atat de repede si atat de usor aceste cunostinte ca cea actuala. Si totusi, nici o epoca nu a stiut atat de putin ce este omul, ca cea actuala. Niciodata pmul nu a constituit in asa masura o problema, ca in epoca noastra . De ce este necesara o filosofie a nuantelor ? in primul rand, fiindca totul curge, cum spune Heraclit, indoit obscurului. A fost socotit asa pentru adancimea invataturilor lui (dupa cum afirma Socrate) si pentru confuzia facuta intre totalitate, adica intre realul se trebuie sau poate fi cunoscut, si generalitate, fruct al cunoasterii, produs al mintii (Ariost). Asa se explica dilatarea arhitectonicii gandirii fixate aprioric de Kant prin insusi jocul subiectiv al categoriilor, imaginea lumii nefiind o copie a realitatii traite, ci o creatie a spiritului. Nuantele, care amplifica gandirea, oglindesc  realitatea traita, concretul trecut prin simturi, prin acele masini de facut abstractii, fiindca ne permit sa percepem calitati care nu pot exista separat in corpurile sau obiectele concrete intalnite si pe care le transforma in obiecte ale gandirii. Ele oglindesc si istoria. Asa se obtine imaginea aproximativa a lumii, impletita cu cea a istoriei. Acest arbitrar aparent binefacator, fiindca satisface orgoliul omului care se crede constructor al universului sau, il departeaza nelinistitor de substanta lucrurilor.
Omul este insotit permanent de aceste intrebari obsedante : pot sau nu pot deveni stapan; lumea este asa cum o gandesc eu, sau sunt condamnat sa alerg steril peste ea, cu jocul meu de ipoteze ? Totusi el cauta, in speranta ca va gasi calea adevarata catre ea, pentru a deveni astfel, stapanul ei. Nimeni nu-l poate feri insa de indoiala, incertitudine, disperare, impas si chiar incremenire. Sunt dezavantaje interne ale acestei fapturi ganditoare, ca si eroarea. In legatura cu ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Obsesia Omului Insingurat
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Mircea Eliade - " Drumul spre centru "
Ernest Stere - "Din istoria doctrinelor morale"
Petre Tutea - "Filosofia nuantelor"


Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!