O Scrisoare Pierduta - Tipuri De Personaje

Extras din referat Cum descarc?

I. L. Caragiale a fost un neintrecut creator de viata. Personajele sale sunt atat de vii, incat ies aievea din text si populeaza societatea in care traim. Le intalnim adesea in randul unor familii, in locuri publice si in birourile unor institutii.
Stefan Tipatescu este tipul junelui prim. Fiind personajul unei piese de teatru, el este foarte putin caracterizat in mod direct. Trahanache il considera un om independent, care a facut servicii partidului, tarii. si mie. Acelasi Trahanache precizeaza, la un moment dat, ca Tipatescu este bun baiat, cu carte dar iute. Dupa cum se vede, Tipatescu este caracterizat in mod direct de celelalte personaje cu ajutorul unor adjective cu slaba forta expresiva. El apare ca un om instruit, dar impulsiv. Chiar Zoe il considera nebun cand Tipatescu ii propune acesteia sa fuga cu el.
Desi indicatiile de regie ale autorului nu fac parte din textul propriu-zis al piesei, ele ne dau o idee permanenta agitatiei in care traieste personajul de-a lungul intregii comedii. La inceput Tipatescu apare agitat, apoi el este turbat rau, se manifesta ca turbat, este nervos si desperat. Tipatescu se considera pe el insusi un om de valoare, care si-a sacrificat o cariera stralucita pentru a organiza partidul. Cuvintele sale sunt sugestive: Caci fara mine, n-ati fi putut niciodata sa fiti un partid. Cele mai multe trasaturi ale personajului reies din caracterizarea indirecta, realizata cu ajutorul dialogului, prin redarea felului de a vorbi al lui Tipatescu si prin reprezentarea atitudinii sale fata de celelalte personaje. Replicile sale oglindesc si felul in care gandeste Tipatescu. Arogant, nu lipsit de inteligenta, Tipatescu este un om instruit, dar de multe ori impulsiv, devenind chiar violent, asa cum se intampla intr-una dintre confruntarile sale cu Nae Catavencu.
Modul sau de exprimare nu se compara cu al altor personaje, Tipatescu folosind un limbaj corect al unui om umblat prin scoli.
El este unul dintre stalpii puterii locale, care isi poate permite orice si de aceea incalca legea si accepta compromisuri. Administreaza judetul ca pe propria mosie, ii ordona lui pristanda sa-l aresteze fara motiv pe Catavencu, caruia ii ofera apoi, in schimbul scrisorii, difeite functii si chiar mosia Zavoiul. Cenzureaza corespondenta si opreste depesele care nu-i convin. Aceasta postura de a dispune de tot dupa bunul sau plac este foarte bine caracterizata de Pristanda: mosia-mosie, fonctia-fonctie, coana-Joitica- coana-Joitica: Aceasta opinie, exprimata sub forma unei succesiuni de tautologii, pune in evidenta imoralitatea personajului. Tipatescu stie sa-l fata servil pe Pristanda, caruia ii accepta micile gainarii, cum ar fi cea cu steagurile.
Tipatescu oscileaza intre dorinta de ascensiune politica si sentimentele sale fata de Zoe. Dovedind luciditate, el accepta candidatura lui Catavencu.
Elementele narative pun in evidenta imoralitatea personajelor.
Monologul dramatic si dialogul contribuie la conturarea portretelor ...


Fisiere in arhiva (1):

  • O Scrisoare Pierduta - Tipuri De Personaje
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!