O Scrisoare Pierduta - IL Caragiale

Extras din referat Cum descarc?

Opera O scrisoare Pierduta este o comedie de moravuri, o capodopera a literaturii romane. Actiune se desfasoara pe tema unei agitate campanii electorale unde s-au iscat discutii intre opozitie Nae Catavencu si guvernamentali Trahanache, Tipatescu si Zoe. Zoe Trahanache pierde scrisoarea de amor primita de la prefect (Tipatescu) Cetateanul Turmentat gaseste scrisoarea si o citeste la lumina unui felinar. Catavencu il zareste si o sustrage santajand cu ea pe Tipatescu si pe Zoe pentru a-l sustine la alegeri. Catavencu la intrunire cand este anuntat numele candidatului surpriza isi pierde palaria care o gaseste Cetateanul Turmentat. In aceasta era scrisoarea. In cele din urma ajunge la Adrisant. Catavencu din invingator ajunge invins, Trahanache gasindui o polita falsa il ameninta cu inchisoarea. Santajul si falsul ca mijloc de parvenire, lovitura prin care de la centru se anunta candidatura lui Agameneon Dandanache, reactiile celor din jur fiind de iritare, stupoare, disperare, satisfactie in functie de interesele fiecaruia, unele mai meschine decat celelalte, se constituie in elemente ce apartin conflictului, structurii operei. Toate personajele au o tipologie diferita si comicul este prezent prin intermediul numelor personajelor: Nae Catavencu-tipul demagogului, cataveica insemnand haina cu doua fete. Ghita Pristanda-tipul politaiului slugarnic, al omului fara coloana vertebrala. Farfuridi-Branzovenescu-cuplu de imbecilitate, unul fiind prost, fudul celalalt umbra lui moale.
CetateanulTurmentat-tipul omului naiv dar nu prost. Conflictele iscate intre Catavencu si Tipatescu, intre Catavencu si Dandanache si intre Farfuridi si Catavencu, evidenteaza conflictul dramatic existent in comedie ce au la baza tehnica bulgarului de zapada. Autorul foloseste toate tipurile de realizare a comicului: ironia, batjocura, grotescul si unele greseli de exprimare a personajelor cum ar fi: ai putintica rabdare si stimabile acestea tinand de arta limbajului. Deznodamantul este partea de sfarsit unde toate se rezolva cu bine. Pierderea scrisorii declanseaza conflictul in jurul careia se desfasoara actiunea. Chiar si in deznodamant catigatoru alegerilor sa folosit de o scrisoare compromitatoare pentru ca o persoana insemnata sa-I fie alaturi la candidatura. Deznodamantul evidentiaza falsul alegerilor, prin exclamatia curat constitutional ...


Fisiere in arhiva (1):

  • O Scrisoare Pierduta - IL Caragiale - Varianta 11
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!