O Scrisoare Pierduta

Extras din referat Cum descarc?

Titlul evidentiaza pretextul in jurul caruia se dezvolta intamplarile: pierderea da catre Zoe Trahanache a unei scrisori de dragoste care ii era adresata lui Stefan Tipatescu, prefectul judetului. 
Tema operei o constituie prezentarea vietii social-politice dintr-un oras de provincie in preajma alegerilor pentru Camera, in lupta electorala antrenandu-se atat fortele puterii cat si cele ale opozitiei.
In partea de inceput sunt prezentate personajele si precizarea ca actiunea piesei se petrece in capitala, intr-un judet de munte, in zilele''noastre''. 
Comedia are patru acte cuprinzand fiecare cate noua, paisprezece, sapte si respectiv paisprezece scene, iar actiunea in totalitatea ei cuprinde o serie de intamplari ale farsei electorale din 1883 la care iau parte toate personajele.
Actul I cuprinde in primele doua scene, expozitiunea in care facem cunostinta cu Tipatescu, prefectul judetului si cu Pristanda, politaiul orasului si unealta ascultatoare peste masura a celor aflati la putere, in jurul carora evolueaza celelalte personaje ale piesei.
Intriga comediei o constituie pierderea scrisorii si se petrece inainte de inceperea actiunii, deoarece in act.I, scena I, Tipatescu afla deja de la Pristanda ca Nae Catavencu este in posesia unei scrisori care ii poate asigura reusita in alegeri. Acest fapt va declansa desfasurarea intregii actiuni.
Alertat, prefectul ii ordona politaiului sa afle despre ce e vorba, dar intre timp Zaharia Trahanache si apoi Zoe, sotia acestuia, sunt santajati de Catavencu, adversarul lor politic, cu publicarea scrisorii compromitatoare daca nu il vor sprijini in alegeri. Acestia il anunta pe rand pe prefect de cele intamplate, iar el devine din ce in ce mai nelinistit.
Intra in actiune Farfuridi si Branzovenescu (primul fiind preferatul puterii pentru functia de deputat), deoarece ii banuiesc pe aliatii politici de tradare, vazandu-i pe Trahanache, Zoe si pe Pristanda in vizita la Nae Catavencu. Mai mult, abilul Catavencu distribuie in oras bilete prin care sustine ca acesta va fi sprijinit in alegeri chiar de prefect.
Stefan Tipatescu si Zoe afla de la Cetateanul turmentat ca N. Catavencu i-a sustras scrisoarea, iar Pristanda comunica pretentiile detinatorului armei de santaj: alegerea ca deputat. Linistea aparenta o aduce Zaharia Trahanache care le spune ca l-a descoperit pe ''onorabilul''cu o polita falsificata si e demn de o grea pedeapsa, cu alta plastografie.
In actul II continua desfasurarea actiunii crescand in intensitate, caci toata lumea intra intr-o vizibila agitatie. Farfuridi si Branzovenescu trimit o depesa la Centru, la Bucuresti, acuzandu-l pe prefect de tradare. Pristanda il aresteaza pe Catavencu din ordinul lui Tipatescu. Speriata de cele intamplate si de posibilitatea publicarii scrisorii, Zoe accepta sa se intalneasca cu N. Catavencu, incercand sa-l lamureasca si pe prefect sa-l sustina in alegeri. Acesta refuza din cauza depesei celor doi, care ajunsese deja la Bucuresti. Ii propune insa adversarului numeroase functii si o mosie, dar acesta nu vrea decat mandatul de deputat, ceea e face ca prefectul sa devina impulsiv. Pana la urma Zoe il va determina si pe Tipatescu sa fie de partea lui Catavencu iar Cetateanul turmentat e sfatuit sa faca si el acelasi lucru.
Nemultumirea cuplului Farfuridi - Branzovenescu creste, si ameninta din nou cu reclamatiii la Centru. Intre timp Pristanda aduce o telegrama prin care anunta numele candidatului propus de la Centru.
Actul III este cel al discursurilor candidatilor continand si punctul culminant al actiunii.
Discursul lui Farfuridi ilustreaza o adevarata betie de cuvinte si expresii lipsite de orice logica, iar cel sustinut de Catavencu este de tip demagogic. In pauza dintre cele doua discursuri reprezentantii partidelor se incaiera mai intai verbal iar catre finalul actului e aproape o infruntare fizica. Zaharia Trahanache arata prefectului si sotiei sale polita falsificata de Catavencu si e hotarat sa anunte candidatura lui A. Dandanache.
De fapt, momentul in care ''venerabilul'' anunta numele candidatului trimis de la Centru constituie punctul culminant al piesei.
In incaierarea finala, Catavencu isi pierde palaria, pe care o gaseste Cetateanul turmentat.
In actul IV actiunea evolueaza catre deznodamant evidentiind infrangerea lui Catavencu si alegerea lui Agamita Dandanache. Zoe se teme inca de publicarea scrisorii caci cel care o detinea disparuse ca prin miracol. Soseste A. Dandanache care povesteste cum tot printr-un santaj exercitat prin intermediul unei scrisori a ajuns sa fie propus de la Centru. Isi face aparitia umil si Catavencu foarte spasit caci pierduse scrisoarea in timpul incaierarii. Vine si Cetateanul turmentat aflat in posesia scrisorii pe care o da''adrisantului'', adica Zoiei. Acum, Nae Catavencu amenintat de Zoe cu polita falsificata accepta sa conduca festivitatea organizata in cinstea noului ales si totul se termina intr-o atmosfera de veselie si fericire prin acea totala impacare.


Fisiere in arhiva (1):

  • O Scrisoare Pierduta.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!