Nuvele

Extras din referat Cum descarc?

Nuvela - este o specie a genului epic, in proza, cu un singur fir narativ, de dimensiuni relativ reduse (se situeaza intre schita si roman), cu un conflict concentrat si intriga riguros construita, cu personaje putine, punandu-se accentul pe un personaj principal, iar intamplarile si faptele sunt, de regula, verosimile. - se observa tendinta de obiectivare, naratorul nu se implica in subiect si se detaseaza de personaje - relatile temporale si spatiale sunt clar delimitate, ceea ce asigura verosimilitatea, credibilitatea - tema inspirata din istoria nationala - subiectul prezinta intamplari istorice - personajele au trasaturi specifice unor personalitati istorice - epoca se constituie prin culoare locala (mentalitati, comportament, obiceiuri, vestimentatie, limbaj) Alexandru Lapusneanul (Costache Negruzzi) Prima nuvela istorica din literatura romana, Alexandru Lapusneanul de Costache Negruzzi, apare la 30 ianuarie 1840, in primul numar al revistei Dacia literara iar in 1857 in Fragmente istorice, ea fiind o adevarata capodopera a speciei si un model pt. autorii care au cultivat-o ulterior.
Opera literara Alexandru Lapusneanul este o nuvela istorica de factura romantica.
Pentru crearea acestei nuvele, Negruzzi se inspira din cronicile lui Grigore Ureche si Miron Costin si anume din Letopisetul Tarii Moldovei, dar se distanteaza de realitatea istorica prin apelul la fictiune si prin viziunea romantica asupra istoriei astfel actiunea nuvelei pastrandu-se in limitele verosimilului.
Tema nuvelei ilustreaza evocarea unui moment zbuciumat din istoria Moldovei, in timpul celei de a doua domnii a lui Alexandru Lapusneanul (1564-1569). Naratorul este omniscient, sobru, detasat, obiectiv, naratiunea se face la persoana a 3-a, iar perspectiva narativa este dindarat. Naratiunea se desfasoara cronologic, prin inlantuirea secventelor narative si a episoadelor. Modurile de expunere intalnite sunt naratiunea, cea mai des intalnita, dialogul si descrierea.
Nuvela este alcatuita din 4 capitole, fiecare purtand un moto semnificativ pentru continutul acestuia: Daca voi nu ma vreti, eu va vreu Cuvintele apartin lui Alexandru Lapusneanul, ca raspuns la indemnul de a renunta la tronul Moldovei, adresat lui de catre boierii veniti sa-l intampine.
Ai sa dai sama, doamna! este replica vaduvei unui boier ucis de Lapusneanul, amenintare adresata doamnei Ruxanda, sotia domnitorului.
Capul lui Motoc vrem sunt cuvintele multimii de tarani, veniti la Curtea domneasca sa se planga de asuprirea boierilor, de saracie, de foamete, de viata lor devenita insuportabila.
De ma voi scula, pre multi am sa popesc si eu Alexandru Lapusneanul, aflat pe patul de suferinta, ii ameninta pe cei care l-au calugarit.
Incipitul si finalul se remarca prin sobrietate. Paragraful initial rezuma evenimentele care motiveaza revenirea la tron a lui Lapusneanul si atitudinea lui vindicativa, iar frazele finale ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Nuvele
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!