Previzualizare referat:

Extras din referat:

Nuvela - este o specie a genului epic, in proza, cu un singur fir narativ, de dimensiuni relativ reduse (se situeaza intre schita si roman), cu un conflict concentrat si intriga riguros construita, cu personaje putine, punandu-se accentul pe un personaj principal, iar intamplarile si faptele sunt, de regula, verosimile. - se observa tendinta de obiectivare, naratorul nu se implica in subiect si se detaseaza de personaje - relatile temporale si spatiale sunt clar delimitate, ceea ce asigura verosimilitatea, credibilitatea - tema inspirata din istoria nationala - subiectul prezinta intamplari istorice - personajele au trasaturi specifice unor personalitati istorice - epoca se constituie prin culoare locala (mentalitati, comportament, obiceiuri, vestimentatie, limbaj) Alexandru Lapusneanul (Costache Negruzzi) Prima nuvela istorica din literatura romana, Alexandru Lapusneanul de Costache Negruzzi, apare la 30 ianuarie 1840, in primul numar al revistei Dacia literara iar in 1857 in Fragmente istorice, ea fiind o adevarata capodopera a speciei si un model pt. autorii care au cultivat-o ulterior.

Opera literara Alexandru Lapusneanul este o nuvela istorica de factura romantica.

Pentru crearea acestei nuvele, Negruzzi se inspira din cronicile lui Grigore Ureche si Miron Costin si anume din Letopisetul Tarii Moldovei, dar se distanteaza de realitatea istorica prin apelul la fictiune si prin viziunea romantica asupra istoriei astfel actiunea nuvelei pastrandu-se in limitele verosimilului.

Tema nuvelei ilustreaza evocarea unui moment zbuciumat din istoria Moldovei, in timpul celei de a doua domnii a lui Alexandru Lapusneanul (1564-1569). Naratorul este omniscient, sobru, detasat, obiectiv, naratiunea se face la persoana a 3-a, iar perspectiva narativa este dindarat. Naratiunea se desfasoara cronologic, prin inlantuirea secventelor narative si a episoadelor. Modurile de expunere intalnite sunt naratiunea, cea mai des intalnita, dialogul si descrierea.

Nuvela este alcatuita din 4 capitole, fiecare purtand un moto semnificativ pentru continutul acestuia: Daca voi nu ma vreti, eu va vreu Cuvintele apartin lui Alexandru Lapusneanul, ca raspuns la indemnul de a renunta la tronul Moldovei, adresat lui de catre boierii veniti sa-l intampine.

Ai sa dai sama, doamna! este replica vaduvei unui boier ucis de Lapusneanul, amenintare adresata doamnei Ruxanda, sotia domnitorului.

Capul lui Motoc vrem sunt cuvintele multimii de tarani, veniti la Curtea domneasca sa se planga de asuprirea boierilor, de saracie, de foamete, de viata lor devenita insuportabila.

De ma voi scula, pre multi am sa popesc si eu Alexandru Lapusneanul, aflat pe patul de suferinta, ii ameninta pe cei care l-au calugarit.

Incipitul si finalul se remarca prin sobrietate. Paragraful initial rezuma evenimentele care motiveaza revenirea la tron a lui Lapusneanul si atitudinea lui vindicativa, iar frazele finale ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Nuvele
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
3 520 cuvinte
Nr caractere:
19 117 caractere
Marime:
20.24KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
nuvela, opere
Predat:
la gimnaziu
Sus!