Nuvela Psihologica

Extras din referat Cum descarc?

Nuvela psihologica este al doilea model literar identificat in evolutia speciei literare; elementul nou pespectiva care-l aduce nuvela psihologica este analiza psihologica si introspectia psihologica prin care se patrunde in universul interior acolo unde au loc conflicte puternice, provocate de frica, obsesie, eros.
Nuvela psihologica se inspira dintr-o realitate noua: trecerea de la rural la targ, acolo unde instinctul traieste intamplari care-l modifica si care se finalizeaza dramatic: mesajul este deno. //. individului sub influenta mediului.
Discursul narativ sufera o fragmentare, o rupere a linearitatii epice, fenomen datorat jocului exterior interior.
Creatorul nuvelei psihologice romanesti este Ion Slavici, clasic al literaturii romane, (canonic, care se ofera ca model literar). In 1881, publica volumul Nuvele din popor, titlu care sugereaza sursa de inspiratie: viata poporului, vazuta dintr-o perspectiva moralizatoare, specifica poporului care neaga setea de bani, iubirea necurata, rolul intelectualului in viata satului.
Nuvela Moara cu noroc s-a constituit intr-un model pentru stadiul in care se afla limba, literatura romana: opera perfecta caracterizata printr-un subiect concentrat, personaj complex, stil sobru.
Nuvela impune o structura simetrica: incepe cu discursul soacrei, despre saracie, bogatie, se incheie cu imaginea soacrei si a copiilor care supravietuiesc crimei si focului de la Moara cu noroc. Batrana soacra este purtatoarea moralei poporului si un personaj alter ego al scriitorului.
Nuvela este un discurs narativ rotund, cu prolog si epilog, prin care se sugereaza inchiderea in destin a personajelor, incercarea de a invinge destinul e imposibila.
Batrana soacra reprezinta generatia batrana, ii este frica sa-si paraseasca colivia, dar se supune vointei tinerilor.
Pentru batrana, Ana, nevasta lui Ghita este prea tanara, prea asezata si blanda la fire; enumerarea epica apreciativa tine de tehnica anticipatiei, il anunta pespectiva cititor ca Ana va deveni neasezata, matura, drastica. Ana rosteste acuzatia cea mai severa la adresa lui Ghita: muiere in straie barbatesti, in clipa mortii, ea nu crede ca trebuie sa ceara iertare lui Ghita.
S-a spus despre Ana ca e o victima a lui Ghita si a lui Lica; astazi este considerata autoarea propriei sale caderi, ipostaza a lui Ghita (ipostaza feminina). Critica traditionala l-a considerat pespectiva Lica cauza caderii lui Ghita si a Anei, o reprezentare a mediului nociv, personaj imobil, fire demonica.
Critica moderna vede in Lica un personaj complex, viril, elegant, rafinat, dar care este capabil sa se umanizeze prin frica de moarte.
Relevanta este scena intrarii in biserica, cand cu ochii mintii o vede pespectiva Ana, pespectiva Ghita, pespectiva Pintea, o lume intreaga; gandul la acesta lume ii provoaca un tremur de ingrijorare, multe facuse dar nu se atinsese de cele sfinte.
Frica de a nu fi primit il stapaneste, desi realizeaza ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Nuvela Psihologica
    • Referat.doc

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!