Novac Si Corbul

Extras din referat Cum descarc?

Novac si corbul este o balada vitejeasca. Eroul acestei balade este voinicul, viteazul, care izbindeste datorita calitatilor sale raz boinice exceptionale. Trasaturile portretului sau barbatesc sint e-xagerate, atingind uneori supranaturalul. Vitejii din astfel de ba lade sint infatisati in confruntarile cu cotropitorii turci sau tatari. In toate aceste balade, vitejia eroului este neasemuita, el fiind ca pabil sa infrunte singur dusmani nenumarati. Uneori biruie cu aju torul celui care 1-a eliberat din inchisoare (in textul nostru - Baba Novac), unde dusmanii il aruncasera legat in lanturi sau cu funii groase de matase. Lupta se desfasoara cam in aceiasi fel in nume roase balade si din acest motiv intilnim aceeasi formula: Bate tu marginile / Eu sa bat mijloacele / Ca le stiu soroacele. intamplarile din Novac si corbul si foarte multe versuri din aceasta balada apar, cu foarte putine diferente, in multe alte balade despre Novaci, care formeaza un grup numit Ciclul Novacestilor. Dintre baladele cele mai raspindite in popor amintim: Novac si Gruia, Patru haiducul, Roman Copilul. Uneori viteazul lupta cu un singur adversar, ca in baladele Marcu, Doicin, Chira Chiralina.
Prin urmare, baladele voinicesti au trasaturi comune (eroul, lupta, animalele ajutatoare), iar baladele din Ciclul Novacestilor, avind ca eroi pe vitejii acestui neam, Novacestii, au, de asemenea, numeroase trasaturi comune. Aceasta pentru ca literatura popu lara nu este scrisa, ci orala, baladele trecind din gura in gura, cu mai mici sau mai mari modificari in functie de acela care Ie inter preteaza. Ele sint cintate.
in Novac si corbul se precizeaza timpul si locul: in vremea lui Minai Viteazul, la Tarigrad. insusirile eroice ale personajelor fac din acestea niste modele, niste exemple de comportament. Ele sint modele de comportare eroica. Putem spune ca atit intimplarile cit si personajele sint exemplare.
Balada populara, creatie a unui autor anonim (al carui nume nu se mai cunoaste) are rolul de a evoca faptele memorabile (vred nice jie tinut minte) din viata poporului.
in balade exista (de obicei) putine personaje. Acestor perso naje specialistii in literatura populara le spun actanti.
De cele mai multe ori se prezinta o actiune foarte rapida.
Balada se aseamana mult cu basmul. Intervin personificari ca si in basm; de exemplu, corbul, care il ajuta pe erou. Actiunea baladei este insa mult mai simpla, intimplarile mult mai apropiate de realitate, mai putin fantastice, iar in final eroul nu se casato reste. O alta asemanare cu basmul o constituie impartirea perso najelor in buni si rai, dar aceasta despartire a albului de negru, foarte pe gustul poporului, este totusi mai evidenta in basme; in balade apar uneori si nuante, fiindca, asa cum am spus, baladele sint mai apropiate de lumea reala. Descoperim, totusi, in balade obiecte cu puteri miraculoase. Baladele pot fi impartite in trei u-nitati de continut. Deci, sint asemanatoare basmului si prin felul in care sint construite. ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Novac Si Corbul - Varianta 2
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!