Nicolae Manolescu - Ochiul Estetului

Extras din referat Cum descarc?

S-a remarcat in mai multe randuri inceputul balzacian al Enigmei Otiliei. Intr-o seara de la inceputul lui iulie 1909, cu putin inainte de orele zece un tanar de vreo 18-19 ani, imbracat in uniforma de licean, intra pe strada Antim, vnind dinspre strada Sf. Apostoli, cu un soi de valiza n mana, nu prea mare, dar desigur foarte grea, fiindca, obosit, o trecea des dintr-o mana in alta. Urmeaza familiarizarea cu mediul, prin procedeul restrangerii treptate a cadrului. Tanarul strabate strada pustie, priveste ograzile si casele, cautand dupa toate semnele, o casa anume. Arhitectura ocupa un loc important. Forma cladirilor, a ferestrelor, ciubucaria, varul, dezghiocat de umezeala si neingrijire, ne permit sa ne facem deja o ideea de populatia cartierului. In cele din urma, tanarul gaseste ceea ce cauta. Casa respectiva este acum descrisa cu lux de amanunte. Aceste informatii ne introduc in viata unei familii.
In Cautarea absolutului, Balzac afirma ca arhitectura are o stransa legatura cu viata si cu intamplarile oamenilor. Metoda balzaciana recurgea la un element arhitectonic ca sa recompuna o casa, o ambianta, o biografie, o drama, un destin, intocmai cum Cuvier pornea de la os si reconstituia o intreaga specie disparuta. Nu intamplator, Balzac sustine ca arhitectura (si arheologia) sunt pentru viata sociala ceea ce este anatomia pentru viata organica. Esentiale la Balzac sunt doua lucruri: unitatea lumii si determinismul ca mijloc de esafodare a partilor componente. Locurile, casele, zidaria, mediul, gesturile si fizionimia umana, trecutul si viitorul colectivitatiilor sau indivizilor sunt ca liniile unei palme gigantice in care se poate citi secretul universului. Realismul balzacian nu este documentar, ci vizionar, stiinta lui fiind din speta poetica a romantismului. Spiritul balzacian e intreprinzator si neobosit ca al unui bancher din vremea lui Ludovic-Filip. Balzac isi conduce romanul destinele eroilor ca un astfel de bancher. 30 de ani mai tarziu, in vremea lui Faubert, ideologia totalitara a lui Balzac se prabuseste. La Calinescu, balzacianismul este redescoperit polemic, intr-un moment in care romanul se schimbase o data cu clasa sociala care-i daduse nastere. Polemica lui Calinescu vizeaza reconditionarea speciei intr-un moment in care spiritul profund era altul. La Calinescu este un balzacianism fara Balzac.
Sa relevam spiritul de expertiza stiiintific in descrierea casei lui Giurgiuveanu: Casa avea un singur cat, asezat pe un scund parter-soclu, ale caror geamuri patrate erau acoperite de hartie translucida, imitand un vitraliu de catedrala. Partea de sus privea spre strada cu 4 ferestre de o inaltime absurda, formand in varful lor cate o rozeta gotica, desi deasupra lor zidaria scotea tot atatea mici frontoane clasice, sprijinite pe cate doua console. La fatada, acoperisul cadea cu o streasina lata, rezemandu-se pe console despartite de casetoane, totul in cel mai antic stil. Calinescu, pare a ii atrbui eroului ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Nicolae Manolescu - Ochiul Estetului
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!