Motivul mamei în operele lui Vieru

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Mama!Ce cuvant inaltator ! Primul nostru cuvant ! Ce sentiment de dragoste ne invaluie sufletul si un chip sfant ne apare in fata ochilor atunci cand il rostim !

Orice copil, orice fiu vede in mama lui o fiinta mareata, fara de pacat, puternica precum o stanca in marea involburata si totusi, in acelasi timp, o fire blanda, o zana ce a coborat din taramul basmelor pentru a fi alaturi de noi.

Dragostea pentru femeie in sensul mai larg al cuvintului inseamna de fapt , la Vieru dragostea pentru mama.

Mama care exprima maternitatea este marele simbol si marea ei tema.Celelalte motive : copilaria , iubire , cintecul , pamintul , patria se intretes intr-un intreg , datorita acestui mic fir structurant.

CINTECUL

"Faptura mamei" are , pentru Vieru o proectie cosmica :

"Usoara maica, usoara,

C-ai putea sa mergi calcind

Pe semintele ce zboara

Intre ceruri si pamint"

Mama traieste intre cer si pamint adica mereu in mintea lui.In poezia lui Vieru simbolul mamei are aceeasi ambivalenta ca si in cele ale marii si pamintului: viata si moartea sunt correlative.Nasterea inseamna iesirea din pintecul mamei;moartea inseamna reintoarcerea in pamint.Mama este simbolul adapostului,caldurii ,dragostei si hranei care pe parcursul vietii poetului il insotesc.

Si pentru Vieru si pentru Blaga fericirea s-a nascut la sat . Femeia muncita , Mama , isi plimba doar faptura intre slujba , Dumnezeu si real, slujba tacerii de piatra si slujba piinii la cuptor.Fara a se evedentia , Mama poetului a crezut neincetat in Dumnezeu si aceasta credinta a ajutat-o:

"Mama mea viata intreaga

A trait fara barbat

Singuri pre erau in casa

Ploi cu grindina cind bat"

Aceste versuri exprima ca mama lui chiar daca a trait fara barbat nu s-a lasat dar a luptat pentru a supravietui si acele ploi cu grindina care semnifica tristetea , durerea si necazul ea lea trait simgura fara a apela la ai ciuva ajutor.Poetul o reaminteste pe mama in termini atit de simpli , incit poate fi tradus in orce limba.La fel de frumos el o descrie ca cum creste piinea in cuptor.Vorba unui prozator : "El scrie despre mama sa ca la gura cuptorului cind se face piinea.Mama ca motiv fundamental al creatiei lui Vieru cunoaste diferite intruchipari stilistice - de la confesiunea directa ,abia ascunsa in mantia versului pina la compararea mamei cu niste lucruri cum ar fi patria , pamintul si altele. In general poetul isi cere scuze pentru o vina care nu-i apartine.

El isi cere scuze de la mama ca nu aputut la timp sa-I multumeasca , s-o ajute la timp , sa-I imparteasca durerea si bucuria . Dar in real mama lui nu era asa de necajita si singura cum el o descrie.Izvorul vietii tuturor fiintilor este mama .Acest izvor este cel mai frumos si cel mai voluminous, din care pornesc multe riuri care tin de el toata viata.Fiind toata viata in atentia mamei, impartind impreuna bucuria, tristetea si obiceiurile.La fel in poezia lui Vieru exista notiuni de iarna prin aceasta in primul rind el vrea sa redee motivul scurgerii timpului ireversibil pe de alta parte poetului ii este greu sa-si aminteasca de iarna deoarece dupa cuvintele lui cind el scrie despre iarna el isi aminteste de frigurile Siberiei unde au fost deportati mii de basarabeni.

Chipul mamei ne cheama la ea ,supararea si nelinistea ne-o alina si de multe ori chiar si bolile ni-le vindeca .Unde nu sar afla omul el isi aminteste de pamintul natal de casa care sunt aproape de chipul mamei.Mama in viata omului detine virful emotiilor.Citind poeziile lui Grigore Vieru in cel mai primul rind ne amintim de mama noastra si ne dam seama ca intradevar ea ne-a dat viata ne-a educat ne-a invatat sa deosebim binele de rau,dar noi la rindul nostru trebuie sa-i acordam atentie si ne tinind cont de situatie s-o ascultam pentru ca ea ne doreste doar binele si de aceea reactiile fundamentale ale liricii lui Vieru-miscarile solemne ale sufletului reflectat spre mama este ca si miscarile ciclice cosmice se aduna intr-un centru nuclear.

Din alta parte privind Vieru abordeaza motivul mamei dind nastere si unei discutii pe tema "restringerii" , apoi a reluarii - uneori nu tocmai fericite - a temelor.Aici este oportun sa explicam ca limitarea motivului mamei a avut o semnificatie deosebita, poetul sustragindu-se constient si ingenios "datoriei"de a evoca "artistic" cuceririle si aspirarile omului sovetic binefacerii "prieteniei popoarelor" si altor teme si sarcini prevazute de hotaririle de partid si de indicatiile forurilor conducatoare.Asta pe de o parte. Pe de alta parte, chiar in contextual reluarii insistente a motivului poetic al mamei , scriitorul proceda in fiecare poezie in mod original , punea in lumina semnificatii noi ale motivului , depunea eforturi cuvenite pentru a nu se repeat , aceasta reusindu-i de cele mai multe ori.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Motivul mamei in operele lui Vieru.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 085 cuvinte
Nr caractere:
10 898 caractere
Marime:
16.33KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
motiv literar, mama, poezie, Grigore Vieru
Predat:
la gimnaziu
Sus!