Moromeții - tema familiei

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Capodopera a prozei romanesti contemporane,romanul Morometii este alcatuit din doua volume, publicate la doisprezece ani distanta, volumulI, in 1955, volumul alII-lea, in 1967.

In eseul de fata vom face referiri doar la primul volum, in care tema familiei este mai precis conturata.

Actiunea se petrece intr-un sat din Campia Dunarii, in anii din preajma celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Romanul este construit dintr-un numar mare de secvente care urmaresc conflicte si personaje din planuri diferite, dar dobandesc un sens unitar, prin circumscrierea lord in universal satului si al unei familii pe cale sa se dezbine.

Tema romanului ar putea fi redusa la doua cuvinte:omul si timpul, fiind marcata de legatura dintre incipit si final"...se pare ca timpul era foarte rabdator cu oamenii" - "timpul nu mai avea rabdare".Cele doua enunturi dau textului un aspect de "corp sferoid", dupa cum spune Rebreanu.

In primul volum actiunea se desfasoara in vara anului 1936 si prezinta viata unei familii din satul Silistea-Gumesti.Acum este conturat triplul conflict al familiei Moromete.

Dezacordul dintre Ilie Moromete si cei trei copii ai sai, Achim, Nila si Paraschiv provine dintr-o modalitate diferita de intelegere a lumii.Pentru tata, pamantul semnifica garantia libertatii.Cei trei baieti sunt interesati numai de bani.In final, ei vor si fugi la Bucuresti cu vitele familiei, incercand sa isi construiasca o existenta independenta.

Al doilea conflict il opune pe Ilie sotiei lui,Catrina. Moromete a vandut un pogon din lotul sotiei, promitand trecerea casei pe numele ei,dar acum sovaie.Catrina si cele doua fete ii reproseaza faptul, temandu-se ca ar putea ramane pe drumuri, daca el s-a alia cu baietii contra lor.

Al treilea conflict il opune pe Ilie Moromete surorii sale,Maria. Ea ar fi vrut ca fratele ei sa nu se mai insoare a doua oara, pentru a nu fi nevoita sa plece din casa parinteasca. Nemultumirea ii e sporita si de spaima ca va ramane singura la batranete. Ea este cea care ii indeamna pe baieti sa fuga de acasa.

Inregistrand aspecte semnificative din viata lui Ilie Moromete si nu numai, cartea se constituie intr-un adevarat cod al existentei taranesti, al caror randuieli impamantenite,ce se desfasoara ritualic: plecarea si intoarcerea de la camp, pregatirea secerisului, cina familiei.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Morometii - Tema Familiei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
6.8/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
907 cuvinte
Nr caractere:
4 685 caractere
Marime:
11.28KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
roman, tema, familie
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Filologie
Sus!