Morometii

Extras din referat Cum descarc?

Aparitia in 1955 a primului volum din romanul Morometii a atras atentia criticii asupra dimensiunilor talentului romancierului Marin Preda si asupra noutatii formulei sale epice. (Eugen Simion) Romancier si nuvelist, Marin Preda, s-a nascut la 5 august 1922, in Silistea-Gumesti, judetul Teleorman, in familia taranului Tudor Calarasu, si este unul dintre cei mai importanti prozatori contemporani.
Romanul Morometii a aparut in doua volume, primul fiind publicat in 1955, iar cel de-al doilea in 1967, fiind nu numai un punct de reper in proza postbelica, ci si o reprezentare de exceptie a satului traditional romanesc din Campia Dunareana, in perioada interbelica si postbelica. Romanul a fost precedat de 3 nuvele: Intalnirea din pamanturi, O adunare linistita si Dimineata de iarna. Nuvelele anticipeaza, in majoritatea lor, romanul Morometii. Abia aparitia Morometilor (vol. I 1955) a atras atentia asupra dimensiunii talentului sau si a noutatilor pe care o reprezenta formula sa epica. Romanul a fost intampinat favorabil si nici mai tarziu interesul criticii nu a scazut. S-a pronuntat destul de repede cuvantul capodopera si de aici inainte toate scrierile prozatorului au avut de infruntat comparatia cu acest model. Originalitatea romanului sta fara indoiala in noua viziune asupra lumii rurale. Judecat in ansamblu Morometii e un mare roman remarcandu-se prin originalitate, tipologie, si profunzimea creatiei. Titlul conduce catre ideea ca romanul va surprinde imaginea unei familii familia Moromete, primul volum fiind chiar concentrat asupra unui singur personaj Ilie Moromete.
Observam ca relatiile spatio-temporale nu sunt fixate cu exactitate: spatiul surprinde panorama Campiei Dunarii, iar timpul surprinde perioada de dinaintea celui de-al doilea Razboi Mondial.
Accentul cade pe acea meditatie asupra timpului; timpul este viclean si tot ce urmeaza in roman contrazice acesta prima imagine.
Dupa ce istoria morometilor va fi narata autorul revine la notatia initiala si afirma: Timpul nu mai avea rabdare. Este una dintre multele imagini ale simetriei (Eugen Simion) intalnite in proza lui Preda, fapt ce confera operei circularitate.
4. Tema romanului: Titlul Morometii aseaza tema familei in centrul romanului, insa evolutia si criza familiei sunt simbolice pentru transformarile din satul romanesc al vremii. Astfel ca romanul unei familii este si un roman al deruralizarii satului, o fresca a vietii rurale dinaintea si de dupa cel de-al doilea razboi modial. Romanul dezbate aceeasi problema specifica vietii rurale aceea a pamantului, problema vazuta acum dintr-o alta perspectiva, aceea a taranului mijlocas.
O alta tema este criza comunicarii, absensa unei comunicari reale intre Ilie Moromete si familia sa.
Tema timpului viclean, nerabdator, relatia dintre individ si istorie nuanteaza tema sociala.
5. Structura romanului: Volumul este structurat pe trei parti, cu o actiune concentrata, care se ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Morometii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!