Modernism si Traditionalism in Epoca Interbelica

Extras din referat Cum descarc?

Climatul epocii
,,Doua razboaie, la distanta de timp nu prea mare, creeaza fatal o epoca distincta in istoria oricarei literaturi; intervin in astfel de cazuri seisme sociale prea puternice ca sa nu determine o schimbare sesnsibila a cadrului vietii spirituale." (Ov. S. Crohmalniceanu)
Primul Razboi Mondial a intrerupt cu brutalitate activitatea scriitoriceasca timp de cativa ani: nu s-au mai tiparit carti, revistele si-au incetat aparitia (Samanatorul apare intre 1901 si 1910; cladirea Vietii romanesti fusese incendiata in 1916), cenaclurile s-au risipit. Multi scriitori antebelici dispar din viata (St. O. Iosif in 1913, George Cosbuc in 1918, Alexandru Vlahuta in 1919, Alexandru Macedonski in 1920); altii, ca Nicolae Iorga, Octavian Goga sau Constantin Stere, devin oameni politici si se indeparteaza de literatura.
Idealul implinit al Unirii din 1918 largeste nu doar granitele tarii: fortele scriitoricesti se inmultesc considerabil, contactele cu alte literaturi se largesc si ele. Depasindu-se un oarecare provincialism, se contureaza acum pregnant ideea europenizarii, a afirmarii culturii si literaturii noastre pe plan universal (Iorga, Enescu, Brancusi). Se accentueaza preocuparea pentru valorificarea originalitatii nationale.
Anii interbelici sunt o epoca de efervescenta spirituala, dar si de instabilitate si tensiune.
Se contureaza doua ideologii literare adverse: modernismul si traditionalismul.
MODERNISMUL
o Curent cultural si literar initiat in Romania de Eugen Lovinescu, in 1919, prin infiintarea cenaclului ,,Sburatorul" si a revistei cu acelasi nume, aparuta in doua serii (1919-1922; 1926-1927)
o Eugen Lovinescu a fost, dupa Titu Maiorescu, cel mai mare critic de directie si cel mai important critic profesionist intre 1919 si 1940
o Obiectivele gruparii literare ,,Sburatorul" au fost:
o Promovarea tinerilor scriitori, fapt realizat prin lansarea si afirmarea romancierilor Anton Holban, G. Calinescu, Camil Petrescu, Hortensia Papadat-Bengescu, a poetului Ion Barbu, a criticilor Pompiliu Constantinescu si Vladimir Streinu. ,,Sburatorul" reia astfel, peste timp, ideea lui Ion Heliade Radulescu, apoi a grupului junimist, de incurajare a tinerelor talente.
o Imprimarea unei tendinte moderniste in evolutia literaturii romane. Principalele carti de doctrina ale lui Lovinescu, Istoria civilizatiei romane moderne (1924-1926) si Istoria literaturii romane contemporane (1926-1929), explica si sustin modernismul.
o Teoria imitatiei (preluata de la Gabriel Tarde). Legea dezvoltarii civilizatiei este imitatia, sustine criticul: ,,Intrucat puterea de creatie a unei rase e limitata la un numar restrans de inventiuni, pe cand puterea de asimilare si apoi de elaborare in forme originale este nelimitata, imitatia este cel mai obisnuit fel de a fi original."
o Principiul sincronismului. Sincronismul inseamna pentru literatura romana racordarea ei la ,,spiritul veacului", adica adoptarea vasta si rapida la noi a ultimelor formule artistice din Occident (Ex Occidente lux era formula lovinesciana care exprima aceasta dorinta): teme, procedee si abia apoi continuturi si atitudini sufletesti: stimulare prin simulare.
o Principiul diferentierii implica originalitatea, un efort de distantare a scriitorilor moderni fata de trecut, dar si fata de alti creatori de literatura (de ex. diferentierea de samanatorism, prin talent, a lui Octavian Goga)
o Directii trasate de Eugen Lovinescu in vederea modernizarii literaturii:
- Evolutia prozei de la liric la epic
- Evolutia poeziei de la epic la liric
- Tematica inspirata din viata citadina, nu din cea rurala
- Crearea romanului obiectiv si a romanului de analiza psihologica
- Intelectualizarea literaturii (exprimarea unor idei filozofice profunde)
- Crearea intelectualului ca personaj literar
o Modernismul lovinescian militeaza totodata pentru integrarea traditiei, a specificului national intr-o formula estetica moderna, la nivelul sensibilitatii europene.
o Teza autonomiei valorilor estetice este preluata de la Maiorescu (formula ,,arta pentru arta"): judecarea operei de arta aplicand criteriul estetic, si nu psihologic, moral sau etnic: ,,cantecul din fluier sau injuratura nationala pot fi specifice, fara a deveni si valori estetice; nu pot zice e frumos pentru ca e romanesc..."
o Modernismul promovat de Eugen Lovinescu si gruparea sa literara a reprezentat un progres semnificativ in evolutia literaturii romane.


Fisiere in arhiva (1):

  • Modernism si Traditionalism in Epoca Interbelica.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!