Moartea lui Fulger - George Coșbuc

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Moartea lui Fulger, un fiu de crai, rapus in lupta pe un mal strain, este adus de un sol,bocetul, ritualul inmormantarii, cu randuieli si obiceiuri crestine, pun accentul pe dramatica poeziei.

Poetul creeaza o introducere cruda, in care solul duce cea mai grea veste pe care un parinte o poate primi,vestea mortii odorului , veste data de catre sol si corbii care simbolizeaza moartea.

Dupa introducerea facuta urmeaza durerea pe care parintii o simt dupa pierderea fiului si jelitul acestuia , poetul ataca in mod indirect sensibilitatea cititorului care simte aceiasi durere si compatimeste parintii indoliati .Caderea in deznadejde incolteste in constiinta parintilor care inebunesc de durere.Tatal nu poate sa-si recunoasca fiul din cauza ranilor ,"pe cel frumos cum insuti esti" se gandeste ,daca fiul lui ,un erou a murit asa de crunt ,oamenii rai caree ar trebuii sa primeasca o pedeapsa mai mare cum mor?'Cum pier misei daca pier cei buni asa?'

Apar imediat nebunia si haosul ,mama se topeste pe picioare ii albeste parul si alearga cu el despletit rupandu-si hainele ,lucru neobisnuit ce denota lipsa de control a fiintei indurerate "Cu parul alb si despletit , Prin largi iatacuri alerga ,Cu hohot lung ea blastema " .

Printi nu isi pot imagina viata fara fiul lor "De dragul cui sa mai traiesti?"pe cine sa mai astepte venind si pe cine sa mai imbratiseze cu dor intrebare care doare ,.

Refuzul acestoraa de a se desparti de odorul lor acceptand chiar sa moara odata cu el alegand acest drum decat in care fiul nu mai este .Nu-l dau din brate nimanui !Inchideti-ma-n groapa lui .

Emotionant e strigatul de durere al mamei indoliate, care nu mai crede in nimic, nici chiar in Dumnezeu, in fata caruia: "Ori buni, ori rau tot un mormant! / Nu-i nimeni drac si nimeni sfant! / Credinta-i val, iubirea vant / Si viata fum". Schimbarea rapida a celui care odata era de neinvins si caruia nu I era frica de moarte ,acum in locul armelor tine faclii de ceara care au rolul in a lumina drumul celui dus in cealanta lume iar pe piept are merindele pentru lumea celanta " in dreapta cea fara de temut mana care tinea odinioara scutul care il proteja acum tine banul care in religia crestina are rol in trecerea vamilor lumii celeilante Strigarea celui mort De a se ridica sa vada cum vin cei care-l iubesc dupa dansul si cata durere pricinuieste moartea lui ,in speranta ca vazand acestea ar invia numai sa imprastie durereaa ,strigatele de jale sunt atat de dureroase incat cititorul ia parte cu desavarsire la inhumarea decedatului ,in fata lui desfasurandu-se totul ca o amintire sau ca un vis .

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Moartea lui Fulger - George Cosbuc.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
900 cuvinte
Nr caractere:
4 300 caractere
Marime:
10.73KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
George Cosbuc, moarte
Predat:
la gimnaziu
Sus!