Moara cu noroc - caracterizarea personajelor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Nuvela romantica de fina analiza psihologica, ,,Moara cu noroc" aduce, pentru prima oara in literatura noastra, o poveste despre compromis si consecintele lui.

Complexitatea personajului Ghita este conferita de caracterul sau labirintic, de zbaterea sa intre doua atitudini extreme, caracteristica oricarui personaj romantic.

Dupa ce i-a in arenda Moara cu noroc, Ghita descopera bucuria castigului si este constient de starea prin care trece, stie ca a capatat o slabiciune care atinge pacatul, dar nu-i place ,,sa i-o spuna altii". El incearca sa reziste ispitei unui compromis facut in numele slabiciunii sale si initial se gandeste sp renunte la carciuma si sa-l evite pe Lica Samadaul. Nu gaseste forta necesara, pentru ca Lica ii i-a o parte din bani, iar Ghita vrea sa si-i i-a inapoi. De aici incepe lupta personajului cu el insusi.

Perfect constient ca a intrat intr-un joc, el hotaraste sa adopte o atitudine duplicitara, pe care o numeste ,,cumintenie" adica adopta principiul ,,sa te faci frate cu dracul pana treci puntea", chiar face caz de libertatea sa, isi exercita intreaga forta morala asupra samadaului si incearca sa raspunda la teroare cu teroare. Dar toata energia pe care o desfasoara ca sa obtina prietenia lui Lica si sa anihileze oriceincercare a acestuia de a-l transforma intr-o sluga, se dovedeste distructiva. Ghita devine taciturn, nu mai este capabil sa comunice cu familia, iar singuratatea accentueaza tensiunea psihica. Samadaul il uimeste pentru ca ii ghiceste ,,pacatul": slabiciunea si iubirea pentru bani. Sentimentul de umilinta se converteste in dorinta acuta de razbunare. Asteptand un moment potrivit, el isi complica legatura cu Lica si din informator ,,cuminte"devine complice la crimele acestuia. Primeste banii samadaului si il intreaba de la care dintre victimele sale proveneau, ca apoi sa se rusineze de intrebarea sa. Desi il considera o fiinta diabolica si doreste din tot sufletul sa il vada prins, totusi el este ispitit de castigurile banesti ale lui Lica: ,,Se gandea la castigul pe care l-ar putea face in tovarasie cu Lica, vedea banii gramada inaintea sa si i se impaienjeneau parca ochii: de dragul acestui castig ar fi fost gata sa-si puna pe un an, doi capul in primejdie". Ghita nu alege in mod hotarat nici calea raului nici pe cea a binelui, ci asteapta fara sa-si dea seama ca dorinta lui de chivernisire se transforma in aviditate devoratoare. Chiar cand hotaraste sa-l tradeze pe Lica, el are de ales intre Ana si razbunare; alege cu un pret monstruos, tradarea samadaului; purtand asupra sa aurul pe care acesta i-l incredintase ca sa-l vanda pleaca sa-l cheme pe Pintea, nu atat cu bucuria ca Lica va fi prins,cat cu gandul stimulativ ca nu ii va inapoia nici aurul, nici banii.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Moara cu noroc - Caracterizarea personajelor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 921 cuvinte
Nr caractere:
8 258 caractere
Marime:
12.39KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
moara cu noroc, personaje, ghita, Lica, ana
Predat:
la liceu
Sus!