Moara cu Noroc

Extras din referat Cum descarc?

1) NUVELA. NUVELA PSIHOLOGICA
Nuvela este opera epica, in proza, cu o actiune mai dezvoltata decat schita, cu un singur fir narativ, avand o intriga mai complicata, ce determina conflicte puternice prin care se evidentiaza caracterul mai multor personaje. 
Caracteristicile nuvelei:
- prezinta cel mai adesea fapte verosimile
- un singur fir narativ, un singur conflict
- intriga este riguros construita deoarece ea stabileste conflictul
- respecta de obicei succesiunea momentelor subiectului literar 
- accentul se pune mai mult pe personaj decat pe actiune
- timpul si spatiul sunt limitate, dar mult mai ample decat in schita
- de obicei perspectiva narativa este obiectiva, naratiunea se face la persoana a III-a
Dupa citeriul tematic, nuvelele se clasifica in: nuvela istorica, nuvela psihologica, nuvela fantastica, nuvela filozofica. Moara cu noroc de Ioan Slavici se incadreaza in categoria nuvelei psihologice.
Nuvela psihologica prezinta viata interioara a personajelor sub presiunea unor situatii neobisnuite.
Caracteristicile nuvelei psihologice:
- actiunea este mai complicata, chiar daca se respecta structura clasica a momentelor subiectului
- incipitul si finalul concentreaza semnificatia intregii actiuni
- personajele traiesc intr-un mediu actual si familiar
- conflictele exterioare determina conflictele interioare
- analiza psihologica vizeaza atat individul, cat si mentalul colectiv
- procedeele prin care se dezvaluie trairile personajelor sunt: monologul interior, dialogul, stilul indirect liber
- personajele sunt mobile, in sensul ca se modifica profund de-a lungul actiunii
- naratorul este cel mai adesea omniscient, observandu-se o tendinta spre obiectivare
2) MOARA CU NOROC
Ioan Slavici face parte, alaturi de Mihai Eminescu, Ion Luca Caragiale si Ion Creanga, din galeria marilor clasici ai literaturii romane. Scriitorul se inspira in nuvelistica sa din viata satului ardelean, fiind un deschizator de drumuri pentru proza secolului XX. Lumea satului este reconstituita realist, autorul face in permanenta apel la traditie, la moravuri si obiceiuri, personajele conformandu-se obligatoriu unei mentalitati traditionale. De la descrierile idilice ale satului ardelean, Slavici va trece treptat la nuvele care au in centru tragismul unei existente. Opera sa este clasica in masura in care putem gasi coresponedente evidente intre nuvelele si romanele sale si tragedia greaca. Asemeni personajelor din tragediile grecesti, personajele lui Slavici sunt victimele unui destin neiertator. Un exemplu elocvent pentru sustinerea acestei idei este personajul Ghita din Moara cu noroc. Dorind sa se imbogateasca cu orice pret, Ghita incalca o lege veche conform careia trebuie sa te multumesti cu ceea ce ti-a oferit viata si sa nu incerci sa obtii mai mult prin mijloace imorale si nelegale. Pentru ca a incalcat aceasta lege traditionala este pedepsit prin ruinarea propriei sale familii. Elementele de modernitate ale operei lui Slavici sunt date de analiza psihologica prin intermediul careia autorul pune in evidenta transformarile personajelor la nivel psihologic.
Nuvela Moara cu noroc a fost publicata in volumul de debut Novele din popor. Viziunea despre lume a scriitorului se observa din abordarea unei duble formule: realismul psihologic si clasicismul. Naratiunea realista este obiectiva, realizata la persoana a III-a de catre un narator omniscient, omniprezent si neimplicat. Pe langa perspectiva obiectiva a naratorului, se observa o alta tehnica narativa folosita de Slavici si anume tehnica punctului de vedere din interventiile batranei. Nuvela este construita dupa principiul ciclic, incepand si sfarsindu-se cu replicile batranei care confera unitatea si sensul textului. La inceput, cuvintele batranei fixeaza teza morala a nuvelei, conform careia omul trebuie sa se multumeasca cu ce are: ,,- Omul sa fie multumit cu saracia sa, caci, daca e vorba, nu bogatia, ci linistea colibei tale te face fericit." Nerespectarea acestui principiu de viata va aduce cu sine sfarsitul tragic al personajelor, exprimat in final de batrana prin replica: ,,Simteam eu ca nu are sa iasa bine: dar asa le-a fost data."


Fisiere in arhiva (1):

  • Moara cu Noroc.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!