Previzualizare referat:

Extras din referat:

,,Moara cu noroc" capodopera a literaturii noastre nuvelistice, a fost inclusa in volumul de debut ,,Novele din popor" aparut la Bucuresti in 1881 inaugurand ce-a de-a doua perioada din creatia scriitorului. Nimbul idilic al personajelor, atmosfera de voiosie, increderea in viata au disparut cu totul.

Actiunea nuvelei este situata intr-o perioada istorica de tranzitie si mari prefaceri sociale determinate de patrunderea tot mai accentuata a relatiilor capitaliste ale sale. Placerea de a povesti, scenele idilice de la tara atat de prezente in nuvelele dinainte, cedeaza loc zugravirii realiste de moravuri, caractere si pasiuni puternice.

,, Moara cu noroc" este prima scriere romaneasca in care predomina preocuparea de a crea caractere puternice cu o viata interioara complexa bine conturata.

Explicatia prabusirii eroului prin lacomia de bani care formeaza tema nuvelei ,,Moara cu noroc" o gasim si in ,,O viata pierduta" insa in alt context social.

,,Moara cu noroc" dezvolta si un alt conflict puternic, sustinut de venirea de interese generale, de puterea banului care conduc an cele din urma la instrainare. Nuvela incepe cu un percept moral izvorat din experienta si intelepciunea batraneasca rostit de mam soacra cu solemnitatea unui adevar fundamental de viata ce-i confera o valoare de motto: ,,Omul sa fie multumit cu saracia sa, caci daca-i vorba, nu bogatia, ci linistea colibei sale te face fericit."

Drumul parcurs de la cizmarul sara, modest, harnic, linistit si cinstit, la carciumarul plin de bani dar dezinteresat sufleteste este zugravit cu o putere de patrundere si cunoastere a naturii umane remarcabile. Indemanat de o aspiratie fireasca naturala a omului spre bunastare, dar si de dorinta de a fi stapana, de a avea si el vreo zece calfe ca sa le dea altora de carpit.

Ghita arendeaza carciuma de la intretaiere de drumuri, moravuri si legi. Initial cei care o arendeaza traiesc impresia ca el le va aduce ,,noroc" adica multi bani, dar acest ,,noroc" este determinat de practici necinstite, mergand pana la jaf si crima.

La inceput Ghita se dovedeste harnic si priceput. Apar primele semne ale bunastarii. Bunastarea si armonia din sanul familiei ar fi putut face din Ghita un om fericit. Mai mult decat atat, Ghita este un sot afectuos si un tata iubitor. Isi ocroteste familia si principala sa preocupare etse aceea de a o stii hranita si lipsita de griji.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Moara cu noroc.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
1 350 cuvinte
Nr caractere:
5 658 caractere
Marime:
10.39KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
moara cu noroc, ghita, Lica, ana
Predat:
la liceu
Sus!