Moara cu noroc

Extras din referat Cum descarc?

,,Moara cu noroc" capodopera a literaturii noastre nuvelistice, a fost inclusa in volumul de debut ,,Novele din popor" aparut la Bucuresti in 1881 inaugurand ce-a de-a doua perioada din creatia scriitorului. Nimbul idilic al personajelor, atmosfera de voiosie, increderea in viata au disparut cu totul.
Actiunea nuvelei este situata intr-o perioada istorica de tranzitie si mari prefaceri sociale determinate de patrunderea tot mai accentuata a relatiilor capitaliste ale sale. Placerea de a povesti, scenele idilice de la tara atat de prezente in nuvelele dinainte, cedeaza loc zugravirii realiste de moravuri, caractere si pasiuni puternice.
,, Moara cu noroc" este prima scriere romaneasca in care predomina preocuparea de a crea caractere puternice cu o viata interioara complexa bine conturata.
Explicatia prabusirii eroului prin lacomia de bani care formeaza tema nuvelei ,,Moara cu noroc" o gasim si in ,,O viata pierduta" insa in alt context social.
,,Moara cu noroc" dezvolta si un alt conflict puternic, sustinut de venirea de interese generale, de puterea banului care conduc an cele din urma la instrainare. Nuvela incepe cu un percept moral izvorat din experienta si intelepciunea batraneasca rostit de mam soacra cu solemnitatea unui adevar fundamental de viata ce-i confera o valoare de motto: ,,Omul sa fie multumit cu saracia sa, caci daca-i vorba, nu bogatia, ci linistea colibei sale te face fericit."
Drumul parcurs de la cizmarul sara, modest, harnic, linistit si cinstit, la carciumarul plin de bani dar dezinteresat sufleteste este zugravit cu o putere de patrundere si cunoastere a naturii umane remarcabile. Indemanat de o aspiratie fireasca naturala a omului spre bunastare, dar si de dorinta de a fi stapana, de a avea si el vreo zece calfe ca sa le dea altora de carpit.
Ghita arendeaza carciuma de la intretaiere de drumuri, moravuri si legi. Initial cei care o arendeaza traiesc impresia ca el le va aduce ,,noroc" adica multi bani, dar acest ,,noroc" este determinat de practici necinstite, mergand pana la jaf si crima.
La inceput Ghita se dovedeste harnic si priceput. Apar primele semne ale bunastarii. Bunastarea si armonia din sanul familiei ar fi putut face din Ghita un om fericit. Mai mult decat atat, Ghita este un sot afectuos si un tata iubitor. Isi ocroteste familia si principala sa preocupare etse aceea de a o stii hranita si lipsita de griji.


Fisiere in arhiva (1):

  • Moara cu noroc.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!