Mizerabilii

Extras din referat Cum descarc?

Victor Hugo, reprezentant al romantismului francez, dar personalitate de anvergur universla, a acopeit prin indelungata sa existenta intregul secolul trecut.
Zbuciumatul secol al XIX-lea s-a oglindit in toate convulsiile lui si in literatura lui Hugo, deoarece procesul dezvoltarii burgheziei si protestele violente ale maselor se oglindesc in scene din Mizerabilii, iar aspiratia de innoire a literaturii dupa modelul innoirii societatii a generat inlocuirea viziunii clasice, cu dogmele ei rigide, printr-o noua conceptie liberala, care sa favorizeze dezvoltarea lirismului, improspatarea expresiei poetice si libertatea formulei artistice.
Ideile sociale lansate de Lamennais, Saint-Simon si Proudhon, vizand libertatea omului, dreptul la invatatura si cultura si ideea proprietatii, gasesc un adept si in Hugo, el insusi deputat de stanga, expulzat de Ludovic Napoleon dupa livitura de stat din 1851. a) volume de versuri: Orienatale (1829), Frunze de toamna (1831), Cantecele crepusculului (1835), Vocile interioare (1837), Contemplatiile (1856), Legenda secolelor (1883). b) proza: Notre-Dame de Pris (1831), Mizerabilii (1862), Oamenii marii (1866), Omul care rade (1869). In 1827, in prefata la drama Cromwell, Victor Hugo se impunea ca teoretician al romantismulu, definind libertatea literaturii in alegerea temei, in promovarea atitudinilor de revolta contra tiraniilor si de solidaritate cu popoarele angajate in lupta pentru libertate, in orientarea catre contactul direct cu viata de unde sa se improspateze. Eroii dramelor sale sunt sunt insufletiti de idei inaltatoare, de patriotism (Ruy Blas), de idealul libertatii (Cromwell si Hernani), de iubirea materna (Lucretia Borgia). Cu toate ca diversitatea operei sale este incontestabila, iar profunzimea ei a interesat in toate epocile literare, Hugo ramane in constiinta cititorilor sai ca autor al Mizerabililor. Aparitia in 1862 a noului sau roman (Mizerabilii) avea sa aboleasca definitiv vechile formule romanesti, impresionad prin complexitatea compozitiei sale in care se regasesc elemente de fresca, de foileton, de intriga sociala si de evocare istorica.
Constient de insemnatatea noului sau edificiu literar, autorul insusi afirma: Nu e roman, ci un munte, marturisind astfel si dimensiunea efortului creator investit in aceasta realizare grandioasa.
Eroul central si totodata pivotul in jurul caruia se articuleaza planurile narative este Jean Valjean, al carui destin tragic s-a transformat iremediabil intr-un cosmar atunci cand, pentru ca a furat o paine a fost condamnat la ocna. Chiar si dupa zece ani de temnita grea, el este silit sa se ascunda sub false identitati de prigoana neobosita a politistului Javert, incapabil sa vada dincolo de lege complexitatea sufletului omenesc. Convins de misiunea sa, de inspiratie danteasca, de a face din realitate un infern, romancierul structureaza in succesiunea scenelor epice aventurile prin care trece eroul pentru a-si salva viata si ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Mizerabilii - Varianta 3
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!