Mistica La Zorica Latcu

Extras din referat Cum descarc?

Poezia religioasa este o forma concreta de comunicare a omului modern/postmodern cu Dumnezeu.
Prea putini poeti contemporani reusesc insa sa realizeze aceasta comunicare astfel incat limbajul divin sa fie transpus in versuri de mare forta artistica. Poezia religioasa mentine omul in relatie cu Dumnezeu, in comuniune. Nu numai poetul, cel care scrie, realizeaza aceasta, ci si cel care citeste poezia religioasa. In aceasta consta de fapt marea bogatie a textelor de inspiratie crestina, fiindca ele reusesc sa transfigureze sufletul omului, sa il ridice la rangul de impreuna-lucrator cu Dumnezeu la frumusetea lumii. Poezia Zoricai Latcu Teodosia este prea putin cunoscuta cititorilor, de-abia in anul 2000 reusindu-se publicarea unui volum de opere, majoritatea textelor fiind pastrate la Biblioteca ASTRA din Sibiu. Nascuta la 17 martie 1917, Zorica Latcu a urmat liceul la Brasov, apoi Facultatea de Filologie, sectia filologie clasica limba greaca si latina, si filologie moderna limba si literatura franceza, din Cluj-Napoca. A fost preparator universitar la Institutul Roman de Lingvistica si a colaborat la realizarea Dictionarului Limbii Romane al Academiei. Zorica Latcu a debutat in paginile revistei Gandirea de la Cluj, in anul 1941, cu Epitafuri antice. In timpul vietii a publicat trei volume de versuri: Insula Alba, Osana Luminii, Poemele Iubirii. In anul 1948 a intrat in viata monahala, cu numele Teodosia, iar pana in 1990 (cand s-a stins din viata, la 8 august) a mai scris patru volume de poezii, pastrate in manuscris la ASTRA din Sibiu: Icoane pentru paraclis, Din pribegie, Pentru neamul meu, Gradina Doamnei si alte poezii. Desi a suferit oprimarile comunismului, nu a renuntat la convingerile religioase, scriind mereu si facand traduceri din operele patristice ale lui Origen si Sfantul Grigorie de Nyssa. De asemenea, a tradus partial din Imnele si Cuvantarile lui Simion Noul Teolog. Opera poetica a Zoricai Latcu depaseste intr-un anume fel cadrul traditional al poeziei religioase romanesti. Ea nu se revendica de la nici un mare poet roman. Poezia ei nu este nici cautare febrila sau tagada a divinitatii, precum la Arghezi, nici panteista, ca la Blaga, nici traditionalista, ca la Voiculescu, nici ca poezia lui Ioan Alexandru. Profund originala, poezia Zoricai Latcu completeaza si imbogateste patrimoniul liricii noastre religioase cu texte de o rara frumusete si armonie, de o sensibilitate peste limitele firii. Desi apartine curentului gandirist initiat de Nichifor Crainic, poeta se detaseaza de acesta, sesizandu-se usor in textele ei o viziune poetica profund teologica. Predomina in textele poetei o religiozitate aparte, specifica doar marilor creatori, capabili sa transpuna in versuri Iubirea lui Dumnezeu.
De aceea, poezia Zoricai Latcu poate fi analizata din perspectiva acestui aspect ascetico-mistic, in ciuda faptului ca trebuie sa fim rezervati in analiza unei asemenea teme. Dar aspectul mistic trebuie acceptat ...


Fisiere in arhiva (1):

 • Mistica La Zorica Latcu
  • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

-	Zorica Latcu Teodosia, Poezii, Editura Sofia, Bucuresti, 2000
-	Dumitru Staniloae, Ascetica si Mistica Bisericii Ortodoxe,  
      Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe
	     Romane, Bucuresti, 2002
- Paul Evdokimov, Taina Iubirii. Sfintenia unirii conjugale in lumina
		traditiei ortodoxe, Editura Christiana, 1999
- Mica Filocalie a Rugaciunii Inimii, Editura Herald, Bucuesti, 2003
- Dumitru Staniloae, Rugaciunea lui Iisus si experienta Duhului 
      Sfant, Editura Deisis, Sibiu, 2003


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!