Mircea Eliade

Extras din referat Cum descarc?

Se naste pe data de 13 martie 1907 la Bucuresti. Este al doilea fiu al capitanului Gheorghe Ieremia, care, din admiratie pentru I. Heliade Radulescu, isi va schimba numele in Eliade. Intre anii 1913 si 1914 urmeaza la Cernavoda clasa I primara. Cand familia revine in Bucuresti, Eliade isi continua studiile la Scoala Primara de Baieti Nr.10. In anul 1917 devine elev al liceului "Spiru Haret". Pasionat de stiinte naturale, chimie si literatura, la 10 ani scrie primele nuvele fantastice. Pe data de 12 mai 1921, Mircea Eliade deputeaza cu articolul "Dusmanul viermelui de matase" in ziarul Stiintelor populare si al calatorilor.
Intre 1922 si 1923 lucreaza la prima opera mai ampla, "Romanul adolescentului miop", scriere autobiografica, care a ramas timp de peste 60 de ani inedit. In anii urmatori colaboreaza cu revistele "Orizontul", "Foaia tinerimii", "Universul literar", "Lumea" si "Adevarul literar". In 1925 este student la Facultatea de Litere si Filosofie din Bucuresti. Peste doi ani face prima sa vizita in Italia, unde il viziteaza pe scriitorul Giovanni Papini, care a avut o deosebita influenta asupra lui. Anul 1928 reprezinta primirea unei burse de studii in India, apoi redacteaza romanul "Isabel si apele diavolului".
In anul 1934 se casatoreste cu Nina Mares, iar in 1937 Ministrul Educatiei Nationale cere consiliului profesoral al Facultatii de Litere din Bucuresti indepartarea din invatamant a lui Mircea Eliade, sub pretextul absurd ca ar fi autor de "literatura pornografica". Pe data de 14 iunie 1938 este arestat si intemnitat la Siguranta Generala, iar in iulie este intemnitat in lagarul de la Miercurea Ciuc, pentru ca refuza sa semneze declaratia de desolidarizare de legionarism. In anul 1939 I se imprima romanul "Nunta in cer", iar in 1943 i se tiparesc volumele "Comentarii la legenda Mesterului Manole" si "Insula lui Euthanasius". Un an mai tarziu moare sotia sa


Fisiere in arhiva (1):

  • Mircea Eliade.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!