Miorita Balada Populara

Extras din referat Cum descarc?

Balada, Miorita a fost considerata cea mai frumoasa epopee pastorala din lume, un adevarat, bulgare de aur al literaturii populare romanesti. Poezia a fost descoperita de Alecu Russo in muntii Vrancei si publicata de Vasile Alecsandri in volumul, Poezii populare. Ea a circulat prin toate regiunile tarii in peste 1. 000 de variante.
Se considera ca balada ar porni de la un fapt real petrecut intre pastori, de la un cantec liric sau de la un bocet. Balada are la baza obiceiul stravechi pastoresc al transhumantei.
Balada are ca titlu un diminutiv format de la cuvantul de baza, mioara care e o oaie tanara sub un an care merge in fruntea turmei. Diminutivul anticipeaza incarcatura afectiva a textului, lirismul sau.
Balada are ca punct de plecare fenomenul de transhumanta si reprezinta o intreaga filozofie a vietii si a mortii. Cuprinde 3 parti care se imbina intre ele: parti lirice, epice si dramatice. Balada contine 4 teme fundamentale: cadrul epic, mioara nazdravana, testamentul ciobanului moldovean si aparitia maicutei batrane.
Ea are de asemenea si 6 motive: -motivul maicutei batrane.
Partea epica a baladei Partea epica a baladei cuprinde expozitiunea si intriga. Prima parte cuprinde si primele 2 motive: motivul transhumantei si motivul complotului.
Expozitiunea prezinta locul actiunii, timpul actiunii si personajele. Expozitiunea fixeaza locul actiunii prin 2 metafore unice: Pe-un picior de plai / Pe-o gura de rai care sugereaza o zona de deal si vale de o tulburatoare frumusete, un cadru natural feeric. Metafora, picior de plai sugereaza spatiul mioritic romanesc, un spatiu onduland intre deal si vale. Metafora, gura de rai exprima frumusetea unei naturi feerice, ca de basm. Atmosfera este calda, luminoasa si exprima un acord deplin intre om si natura. Timpul actiunii nu este precizat pierzandu-se in negura vremiilor pe cand obiceiul de baza era pastoritul. Timpul actiunii nu este precizat dar este precizat anotimpul. Intamplarile se petrec toamna in momentul coborarii turmelor la iernat.
Interjectia, iata actualizeaza parca actiunea, poetul invitandu-ne sa urmarim coborarea turmelor la ses a celor 3 ciobani. Autorul anonim introduce apoi in scena protagonistii (personajele) care sunt 3 ciobani din 3 regiuni diferite ale tarii, Unu-i moldovean/ unu-i ungurean/ si unu-i vrancean Personajele nu sunt individualizate prin nume, ei sunt doar 3 pastori din 3 zone diferite ale tarii Intriga cuprinde complotul pus la cale de ciobanul ungurean si cel vrancean maniati de invidie si ura ca la apus de soare sa-l omoare pe ciobanul moldovean.
Intriga face parte tot din partea epica a baladei. Conflictul este determinat de invidia dintre ciobani, Ca-i mai ortoman / S-are oi mai multe / Mandre si cornute / Si cai invatati / Si cani mai barbati Participarea sufleteasca a naratorului este marcata prin dativul etic, vor sa mi-l omoare. Enumeratiile si epitetele, oi mandre si, cai invatati scot in ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Miorita Balada Populara - Varianta 7
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!