Mihai Eminescu Poetul National

Extras din referat Cum descarc?

- nu a reusit sa-si faca fericiti copii, desi a avut bune intentii trimetindu-i la carte in strainatate - era autoritar dupa moda veche Mama, Ralu Eminovici - fiica stolnicului Jurascu - era blinda si miloasa - va fi iubita mult de fiul ei Mihai poetul a crescut aproape taraneste la Ipotesti, sat saracacios, asezat intr-o vale inchisa de dealuri odata impadurite casa lui Eminovici era gospodareasca, privdor larg, cu trepte, odai cu privire libera de jur imprejur, soproane, hambare, livada, tei imensi fratii mai mari ai poetului umblau calare pe mosie in timp ce el se cufunda in bordei la vreo baba, ori la stina, cutreiera padurile cu o carte in mina si doi trei covrigi, dormea pe malul apelor cu fratii se scalda in balta si pe insula din mijlocul ei citeau pe Robinson; se razboiau cu broastele, faceau marsuri pe sura de paie incepind cu clasa a III-a primara Eminescu invata la Cernauti, intii la National Hauptschule si apoi la K. K Ober Gimnasium, un fel de ospiciu mohorit pe unde trecura si fratii sai Intre profesorii romani s-a remarcat Aron Pumnul, un mare patriot ce inlesnea copiilor citirea de carti romanesti si pe care Eminescu l-a iubit in mod deosebit In general scoala la Cernauti nu i-a placut si se presupune ca ar fi nsi incercat sa fuga chiar din clasele primare; clasa I de gimnaziu a mers binisor, a II-a rau si apoi a fugit de la scoala; este readus la scoala de tatal sau, dar ramine repetent; continua in particular si sint stiri ca poetul ar fi obtinut certificatul de clasa a III-a de la Gimnaziul Catolic din Sibiu, oras in care se afla in acel moment unul dintre fratii sai, ca student. in toamna lui 1864 Eminescu intra ca practicant la Tribunalul din Botosani, unde sta putin (aproape 1 an), intorcindu-se apoi la Cernauti spre a urma studiile colegiale; in acelasi an 1865 pleaca in strainatate si se reintoarce la Cernauti, ca bibliotecar, stind in casa lui Aron Pumnul, grav bolnav; in aceasta perioada trimite versuri la Familia lui Iosif Vulcan care il prezinta cu laude in numarul din martie 1866, schimbindu-i numele din Eminovici in Eminescu; A. Pumnul moare si Eminescu ii dedica o poezie. in vara lui 1866 Eminescu paraseste Cernauti si pleaca pe jos in Ardeal; este luat cu trasura de doi seminaristi, Ion Colta si Teodor Cojocaru spre Blaj, Eminescu declarind ca vrea sa vada locul de unde a rasarit soarele romanismului; la Blaj a dus-o greu; a incercat aici sa mai cistige o clasa dar a fost respins la examenul de limba greaca; viata grea pe care o duce il slabeste; razbit de mizerie vine la Sibiu unde Densusianu constata ca curgeau zdrentele de pe el, il imbraca si-l trimite cu o scrisoare la popa Bratu din Rasinari, bunicul dinspre mama al lui Octavian Goga. Acela il dadu unui taran ce-l trecu peste munti; in tara poetul inrta la trupa lui Iorgu Caragiale ca sufler, trecind apoi la Pascaly; cu Iorgu Caragiale poetul a colindat orasele muntene ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Mihai Eminescu Poetul National
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!