Mihai Eminescu

Extras din referat Cum descarc?

In miezul veacului al XIX-lea, in plina iarna geroasa, cu mantie superba de omat, pe cerul romanesc rasarea Luceafarul, - ultimul vlastar al Eminovicilor, boiernasi din Moldova de Nord -, care vazuse lumina zorilor zilei lui 15 ianuarie 1850 in casa din Calea Nationala 192.Pruncul Mihai a fost botezat de preotul Ioan in Biserica Uspenia din centrul Botosanilor, iar nas i-a fost stolnicul Vasile Iurascu, bunicul din partea mamei.Anul care incepea se afla sub stapanirea Planetei Venus, numita in popor Luceafar. Sclipirea aurie a astrului, in acea dimineata fericita, era tocmai acel semn divin prevestitor ca, in spatiul spiritual al batranei Dacii, s-a ivit un om de geniu: Luceafarul culturii romanesti. 
Mihai era exact ca-n poveste, al saptelea copil din cei unsprezece copii zamisliti de sotii Eminovici: Raluca si Gheorghe.Raluca a fost maruntica si robusta, avea ochii negrii, visatori.Gheorghe a fost un munte de om, a avut mustata.El a fost ridicat de catre domnitorul Mihail Sturza la rangul de caminar, iar prin 1848, inainte de nasterea lui Mihai, s-a luptat aprig sa ajunga proprietar al mosioarei de la Ipotesti.Gherorghe Eminovici a muncit ca vechil pe mosia din Dumbraveni a marelui boier Alecu Bals, si a dovedit ca e ager la minte, bun in treburile cancelariei ca istet scriitoras. Vasile Iurascu i-a dat Ralucai o dota bunicica la care s-au adaugat case de langa Biserica Uspenia, plus mosia Orasenii, din vanzarea careia Gheorghe a luat in arenda mosia Durnesti, dupa care in 1852 s-au stabilit la Ipotesti Mihai a avut patru frati mai mari (Serban, Niculae, Iorgu si Ilie) si trei mai mici (Aglae, Harieta si Matei), Ruxandra, Maria si Vasile au muscat tarana de mititei.
Conform traditiei timpului, Eminescu a inceput sa studieze acasa, cu un dascal particular.In 1958 a fost inscris in clasa a III - a a scolii primare din Cernauti, apoi, in toamna anului 1860, a fost transferat la gimnaziul din acelasi oras.Cat timp a stat in Cernauti a stat in gazda mai intai la Aron Pumnul care i-a fost profesor de gramatica si limba romana la liceu, apoi la Tirtec si Victor Blanchin.In vacantele de primavara si de vara a mers la Ipotesti, in aceeasi ambianta din prima copilarie, dar nu numai cu aceste prilejuri, intrucat a fugit si in alte randuri, in dorul de "dulcea mama".In 1862 / 63 Mihai a fost nevoit sa repete clasa a II - a gimnaziala, dar dupa vacanta de Pasti, in aprilie 1863, nu a mai aparut inscris in cataloage.Semn ca a parasit scoala, desi avea o situatie buna la invatatura, cu incuviintarea caminarului infrant, care avea mari greutati cu mosia, nereusind sa plateasca nici impozitul, nici banii pentru intretinerea copiilor la scoli.Insa Mihai mai avea o sansa. Sa continue la Cernauti studiile liceale in particular. 
Pe atunci Mihai era mic si indesat, cu par negru si frunte lata, fata lunguiata, ochii mari, dar vii, coloritul fetei intunecat, prin care strabatea insa rumeneala sanatoasa a obrajilor.Era intotdeauna curat imbracat.
Fiind acum "privatist", nu mai era zilnic legat de scoala.Se pregatea in particular, cu gand sa termine Liceul german si sa urmeze Universitatea de la Viena.Asa ca putea calatori in voie de la Cernauti la Botosani si Ipotesti.
In satul copilariei l-a atras mereu prima sa iubire, oglindita in poeziile viitoare.Era o fata frumoasa, cu ochi mari si cozi lungi, care-i sagetase inima junelui amorezat.Se numea Casandra Elena si era fiica lui Gheorghe Alupului.Arata ca o floare alba de cires, dar a murit la numai 19 ani rapusa de dropica.Ea este evocata in poezii memorabile. 
In 1864 Eminescu a solicitat Ministerului Invatamantului din Bucuresti o subventie pentru continuarea studiilor sau un loc de burier.I s-a refuzat "nefiind nici un loc de bursier".Prin adresa nr. 9816 din 21 martie, catre gimnaziul din Botosani, i s-a promis ca va fi primit "negresit la ocaziune de vacanta, dupa ce, insa, va indeplini conditiunile concursului". Mihai a pleacat la Cernauti unde trupa de teatru Fanny Tardini - Alexandru Vladicescu dadea reprezentatii.La sfarsitul lui martie 17 / 28 mai a calatorit la Cernauti, pe urmele acestei trupe, cuprins de mirajul teatrului. La sfarsitul lui mai 14 / 26 iunie 1864, a urmat, in calitate de simpatizant, trupa de teatru, care a strabatut drumurile de Vest ale Moldovei, prin Botosani, Falticeni, Pascani, Roman, Bacau, Adjud, Marasesti, Focsani, Ramnicu Sarat, Buzau, Intorsura Buzaului si Brasov.La 14 / 26 iunie inceput de iulie 1864 a calatorit cu "directricea" trupei, la Sibiu.Pana in septembrie a revenit la Brasov, unde se prezentau spectacole in limba romana.La 5 octombrie Eminescu a intrat ca practicant la Tribunalul si Consiliul judetean din Botosani.In 29 februarie / 13 martie 1865 a ajuns din nou la Cernauti unde trupa lui Tardini - Vladicescu prezenta ultimele spectacole teatrale ale celui de-al treilea turneu.Intre 23 aprilie / 5 mai 1865 era din nou la Botosani. Jumatatea lui mai - jumatatea lui iunie 1865, aproximativ pe aceleasi drumuri a calatorit, de data aceasta in calitate de "corist" al trupei, din nou spre Brasov.Intre 3 / 15 iunie - sfarsit de iulie 1865, s-a aflat la Brasov unde turneul a durat patruzeci de zile.


Fisiere in arhiva (1):

  • Mihai Eminescu.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!