Previzualizare referat:

Extras din referat:

La 15 Ianuarie 1850 se naste in comuna Ipotesti nu departe de Botosani Mihai Eminescu cel mai mare poet roman. Isi petrece copilaria la Ipotesti sat asezat intr-una din regiunile cele mai bogate in traditii folclorice. In poezia Fiind baiet paduri cutreieram poetul va evoca plimbarile din anii copilariei in versuri pline de nostalgie. A fost prieten apropiat cu Ion Creanga, Ioan Slavicu si Titu Maiorescu.

Mihai Eminescu reprezinta culmea stralucitoare a literaturii romane, gloria neasamuita a poeziei romanesti de-a lungul timpului.

Intre anii 1857-1859 frecventeaza scoala la Cernauti si isi petrece verile la Ipotesti in mijlocul naturii.

In 1860 si 1863 este elev la Ober Gymnasium din Cernauti unde il are profesor pe Aron Pumnul. In 1866 moare Aron Pumnul, cu acest prilej Eminescu publica prima sa poezie La mormantul lui Aron Pumnul, iar la scurt timp apare in revista Familia poezia De-as avea. Lucreaza o vreme ca sufleur si copist in diverse trupe de teatru. Publica poezii in Convorbiri Literare. In toamna anului 1869 Mihai Eminescu merge la Viena, pentru studii universitare. In capitala Austriei, unde ramane pana 1872 poetul studiaza literatura si filozofia. Dupa inca doi ani de studii la Berlin (1872-1874), Eminescu se reintoarce in tara, la Iasi. In anii amari traiti la Iasi, Mihai Eminescu nu s-a bucurat decat de marea si calda prietenie a lui Ion Creanga, care a inceput sa asterne pe hartie minunatele sale povestiri si amintiri din copilarie la indemnul poetului.

Venind la Bucuresti, in toamna anului 1877, Eminescu devine redactor la ziarul Timpul pentru o lunga perioada de timp. Munca la acest ziar, pe care-l il scria aproape in intregime, l-a istovit, l-a distrus, subrezindu-i nervii si sanatatea.

In iunie 1883 poetul se imbolnaveste grav, cade cu mintea fulgerata si este internat in sanatoriu. In luna decembrie al aceluiasi an apare volumul Poezii cu prefata de Titu Maiorescu, prima editie. Lasat prada prada bolii si mizeriei, Mihai Eminescu isi traieste ultimii ani ai vietii intr-o continua suferinta fizica si morala, scrie din ce in ce mai putin si publica tot atat de putin.

La 15 iunie 1889 se stinge din viata luceafarul poeziei romanesti, inmormantat la cimitirul Bellu in Bucuresti.

Cand destinul sau se franse atat de tragic, dureros de devreme, poetul nu avea decat 30 de ani. Activitatea sa creatoare fusese insa curmata cu cativa ani in urma, cand boala ii intunecase mintea sa incandescenta, patrunzatoare spatiilor astrale, a veacurilor instorice, a sufletului omenesc. Eminescu incepuse sa publice la varsta de 16 ani. Asadar, practic opera sa a fost turnata de tiparele maestriei ale cuvantului intr-o perioada de numai doua decenii. Cand incepuse sa scrie, Eminescu era intrucatva influentat de poetii proeminetii ai vremii, Dimitrie Bolintineanu si Vasile Alecsandri. In scurt timp insa el se detaseaza enorm de contemporanii sai, ocupand locul de frunte in poezia romaneasca. In operele lui ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Mihai Eminescu - Varianta 24
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 085 cuvinte
Nr caractere:
5 663 caractere
Marime:
12.66KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
eminescu, opere
Predat:
la gimnaziu
Sus!